Dit was … september 2015

Laat ons goede gewoontes weer opnemen. Terug van weggeweest : ons nieuwsoverzicht.

2 september 2015 – Gordon & MacPhail verbreekt eigen record oudste whisky

Het record van de oudst gerijpte whisky stond al een tijd op naam van de onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail. Zij brachten in 2010 een vat Mortlach uit die in 1938 werd gevuld. Deze truk herhaalden ze het jaar erop met een vat Glenlivet 70y. Maar nu meerdere distilleerderijen, zoals The Dalmore, met een 62-jaar oude expressies naar buiten komen vond Gordon & MacPhail het tijd om de grens te verleggen. Zij stelden begin september hun record scherpen door een 75-jarige Mortlach uit. Het ex-Olorosso Sherryvat werd op 17 november 1939 gevuld met spirit uit de Mortlach distilleerderij, en dit gebotteld. Er zullen 100 kristallen karaffen verkocht worden, zo deelde Gorden & MacPhail mee.

Mortlach 75y by Gordon & MacPhail

Mortlach 75y by Gordon & MacPhail

Ik herinner me dat de 70y Mortlach destijds 11.000 tot 12.000 € koste. Wie deze oudste expressie wil kopen, moet rekenen op minstens 27.000€. voor een karaf. Maar dan krijg je ook waar voor je geld. Bij de karaf, in een mooie houten kist, zitten ook twee kristallen glazen en een boek van whiskygoeroe Charles Maclean met de titel ‘Seven nights with Mortlach’. Van ‘maltporn’ gesproken …

11 September 2015 – Whiskynieuws uit de ruimte.

U herinnert zich vast 2012 nog wel, en de ophef die Ardbeg toen maakte met de release van har ‘Ardbeg Galileio’ : een whisky die in de ruimte rijpte. Althans, dat was wat ze ons wilden doen geloven. In realiteit was deze Galileio een manier om te vieren dat enkele vaten Ardbeg whisky deelnamen aan een ruimte experiment. Of liever : enkele kleine metalen tonnetjes met houtsnippers – zo’n ruimtestation is erg krap zo blijkt. Op aarde werd een gelijk aantal kopieën van deze tonnetjes bewaard.

Bill Lumdsen proefde ze

Bill Lumsden proefde ze

Wel, de resultaten van het ruimte-experiment (met Ardbeg whisky) zijn bekend. Dr. Bill Lumsden, het gezicht achter The Glenmorangie Compagny (die o.m. Ardbeg bezit) maakte zijn bevindingen kenbaar van zijn vergelijkende studie tussen whisky die vier jaar op aarde rijpte en vier jaar in het ISS (International Space Station).

Een eerste vaststelling is dat de ruimtewhisky in dezelfde mate smaakstoffen als alcohol, esthers, aldehyden en vaneline aanmaakte als aardse whisky. Deze elementen zijn niet zwaartekracht gevoelig,en/of kunnen makkelijk uit het hout getrokken worden. Andere componenten, zoals bepaalde phenolen die uit de houtsnippers komen, blijken wel zwaartekrachtgevoelig. Volgens Dr Lumsden leidde dit tot een ‘compleet andere smaak- en aroma-ervaring dan een doorsnee Ardbeg.’ Benieuwd hoe Ardbeg dit in hun jaarlijkse ‘Limited Release’ zullen verwerken …

Bouwperikelen

IMGP40763 september 2015Pernod-Ricard kondigt alweer een uitbreiding aan van The Glenlivet distilleerderij. In 2010 breide de distilleerderij al uit tot een capaciteit van 10,5 miljoen liter alcohol per jaar. Samen met Glenfiddich (14 milj L/jaar) en Glen Ord (11 milj L/jaar) behoort The Glenlivet tot de grootste distilleerderijen in Schotland. Pernod-Ricard zag haar omzetcijfers voor whisky en gin dit jaar al met 3% stijgen – de omzet van Glenlivet steeg met 11% – en wil aan die groeiende vraag verder tegemoetkomen. Pernod-Ricard probeert al langere tijd Glenfiddich van de troon te stoten als ‘grootste’, zowel in productiecijfers als in best verkochte single malt. Precieze cijfers over de omvang van deze uitbreiding werden in de press release niet meegegeven.

Anna Malmhake en Tánaiste Joan Burton leiden de distilleerderij

Anna Malmhake en Tánaiste Joan Burton leiden de distilleerderij

22 september 2015Irish Distillers, het bedrijf achter onder meer Jameson en Redbreast whiskey, heropende de Old Middleton Distillery als experimentele microdistilleerderij. Het is sinds 1975 geleden dat op die plek nog whiskey werd gestookt. Alle activiteiten van deze groep, die onder drankgigant Pernod-Ricard valt, vinden namelijk een eindje verder plaats op de New Middleton Distillery. De nieuwe plek wil een centrum zijn waar met graansoorten en giststrengen geëxperimenteerd wordt om nieuwe whiskey’s te ontwikkelen. Indien succesvol zullen enkele van deze experimenten als small batch whiskey’s op de markt verschijnen. Wij zijn alvast heel erg benieuwd.

bardstown-bourbon24 september 2015 – In Bardstown, Kentucky (USA), de Bourbonhoofdstad van de wereld, begon de Bardstown Bourbon Company aan de bouw van een distilleerderij. Het bedrijf hoopt de distilleerderij in juni 2016 te openen. Het project kost 25 miljoen Amerikaanse dollar en omvat naast een nieuwe distilleerderij ook een educatief centrum. Steve Nally, die vroeger bij Maker’s Mark werkte, zal de leiding krijgen over deze nieuwe distilleerderij.

makersmark24 september 2015 – Over Maker’s Mark gesproken, de bourbonproducent legt de laatste hand aan de uitbreiding van haar distilleerderij. Deze was nodig om de productie op te drijven. In oktober zullen de eerste mashes in de nieuwe productie-eenheid plaatsvinden. De distilleerderij heeft nu in totaal 3 sets distilleerketels. De ketels zijn kopieën van de originele ketels uit 1953. In 2005 kwam een tweede paar ketels bij, maar deze volstaan niet langer om aan de fors toenemende vraag te voldoen. Naast de uitbreiding van de productieruimte investeerde Maker’s Mark ook in een nieuw bezoekerscentrum en parkeerterrein, en negen nieuwe lagerhuizen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in News en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s