Profiel : Glen Grant Distilleerderij

Glen_Grant 5yDe Glen Grant distilleerderij is niet meteen een grote bekende voor whiskyliefhebbers in onze contreien. Wel ja, wie thuis is in de onafhankelijke bottelaars (zoals Gordon & MacPhail, die whisky op de markt brengen zonder ze zelf te produceren), zal zeker de oudere expressies uit deze distilleerderij appreciëren. Ook met haar 3,5 miljoen liter alcohol per jaar (hoewel de distilleerderij er 6,2 aan kan) behoort ze niet tot de grootste in Schotland. Glenfiddich blijft hierin de productiefste, met maar liefst 13 miljoen liter in 2014. Toch is Glen Grant wereldwijd de 6e best verkochte Schotse single malt whisky. Vooral in Zuid-Europa (zoals Italië, waar exclussief een 5-jarige expressie op de markt te vinden is) is deze whisky zeer geliefd.

james grantDe distilleerderij werd in 1840 door de broers John en James Grant in het stadje Rothes (ja, van Glenrothes) gebouwd. Deze broers hadden, samen met de latere eigenaars van de Linkwood distilleerderij, de knepen van het vak geleerd toen ze de Aberlour distilleerderij leasden. De oorspronkelijke naam Drumbain werd al snel door Glen Grant vervangen. Zo is zij één van de enige Schotse distilleerderijen die niet naar een locatie maar naar de stichter werd vernoemd. Zij bouwden tijdens de whiskyboom enkele decennia later ook Caperdonich aan de overkant van de straat, ook wel Glen Grant #2 genoemd. Glen Grant #2 was actief tussen 1897 en 1902 en werd onder de naam Caperdonich tussen 1965 en 2002 opnieuw actief.

IMGP3558

In 1953 fusioneerde deze distilleerderij met Glenlivet tot de “The Glenlivet & Glen Grant Distillers LTD”. Krijg dit op een naamkaartje. In de jaren ’70, na een samensmelting met Longmorn, kwam ‘GGG-distillers’ in handen van het Canadese Seagram, eigenaar van Chivas. Het is onder Seageam de Glen Grant haar reputatie in Zuid-Europa te denken heeft. In 2001 gaat Seagram over de kop, en besluiten de twee grootste spelers van dat (en nog steeds dit)moment, Pernod-Ricard en Diageo, samen met frisdrankgigant Coca Cola om de ruim 150 merken van Seagram onder elkaar te verdelen. De Chivas groep (het Schotse aandeel) binnen het concern, w.o. Glen Grant, ging naar het Franse Pernod Ricard. Diageo richtte zich vooral op de Amerikaanse en Canadese bedrijven. In 2006 werd Glen Grant door Campari overgekocht, onder druk van de Europese regelgeving rond monopolies.

Glen-Grant-Pack-ShotDe flesvorm van de officiële Glen Grant flessen refereert naar de vorm van de ketels. Glen Grant was de eerste distilleerderij in Schotland die op elektriciteit werkte. Haar whisky heeft over het algemeen een lichte, frisse stijl. Deze zou te danken zijn aan de lange nekken (line arm) op de stookketels en de ‘purifiers’ die er zijn aangebracht. Deze whisky is zeer geliefd, juist omwille van de zachte stijl, bij blenders. De helft van de productie wordt verkocht aan blenders, waarvan een groot deel aan Chivas Regal.

 

Wie de distilleerderij bezoekt, moet ook zeker de prachtige Victoriaanse tuin bezoeken die op het gebied van de distilleerderij. Deze werd reeds rond 1880 door James Grant Jr. (zoon van) aangelegd. Hij had vijftien tuiniers in dienst om de tuin te onderhouden. In 2013 kreeg de distilleerderij een eigen bottellijn. Naast de standaard 10 jaar is er ook een 16 jarige expressie courant verkrijgbaar. Op het eind van de 19e eeuw was Glen Grant al als single malt verkrijgbaar in Groot-Brittannië en de kolonies.

glen grant garden

Technische fiche :

Status : actief
Regio : Speyside (Morayshire)
Opgericht : 1840
Eigenaar : Campari
Capacitieit : 6,2 miljoen liter alcohol/jaar
www.glengrant.com
The Tulip Glass taste notes (No notes yet)
The Tulip Glass Whisky Kaart

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Glen Grant, Profiel : distilleerderijen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Profiel : Glen Grant Distilleerderij

  1. Pingback: Profiel : Aberlour Distilleerderij | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s