Whisky Battle : Glenlivet Founders reserve VS Glenlivet 12y

The Glenlivet vervangt stelselmatig haar 12 jarige standaardbotteling door een leeftijdloze (NAS) Founders Reserve. Op de sociale media en whiskyfora was er veel om te doen. Whisky mét leeftijdsaanduiding wordt vaak gezien als de norm. Weer een distilleerderij die zich overgeeft aan ‘minderwaardige’ whisky zonder uitdrukkelijke leeftijd. Maar wij spreken er niet over mee, zonder zelf de test te doen. En waar kan dat beter dan in The Glenlivet distilleerderij zelf?

Glenlivet Founders reserve VS 12y

Glenlivet Founder’s Reserve (40%) Glenlivet 12y (40%)
KLEUR : Licht goud KLEUR : Licht goud
GEUR : Licht fruitig, zoetig. Toch best nog alcohol voor ‘maar’ 40%. Granig-moutig. Broodkorst, bitterfood. Onrijpe banaan. Fris, wat citus. Maar vooral het broodpudding met rozijnen gevoel. GEUR : Frisser,   zachter en meer fruit dan de Founder’s Reserve. Appel en veel citrus. Sinaasappel. Expressieve whisky. Vol fruit, verfijnd.
SMAAK : Olierijk, boterig mondgevoel. Zoet met wat vanille en een vleugje sinaasappel. Glycerine. Gele en oranje Frutella. Grof gemalen rietsuiker. Vol, vlot en volks. SMAAK : Vol en fruitig. Ook hier meer appel en sinaasappel dan in zijn leeftijdsloze broertje. Mooi in balans. Appeltaart met zoet, smeltend vanilleijs. Wat ronde houtannines, maar niet zo veel als ik mij herinner uit vorige versies. Aangenaam evenwicht tussen fruit en houtinvloeden.
FINISH : Hyperzoete vanille. Eerder kort. FINISH : Sinaassinaasappel en vanille spelen een subtiel verleidingsspel. Licht drogend.
BALANS : Volks, volks, hoor ik u al mompelen. Maar dat was niet negatief bedoeld hoor. Deze NAS is een vlotte, laagdrempelige whisky. Verwacht geen filosofisch gesprek, maar wel een warme gezelligheid. Behaagt maar verleidt niet. BALANS : Charmante publiekslieveling. Mooi gebalanceerd, niet te uitbundig. Wat braaf misschien, maar vooral eerlijk. Mooie standaardwhisky, een correcte maat of norm om andere whisky’s tegen af te wegen.
The Glenlivet distilleerderij, een bezoek aan het adequete bezoekerscentrum is zeker de moeite waard.

The Glenlivet distilleerderij, een bezoek aan het adequete bezoekerscentrum is zeker de moeite waard.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Glenlivet, Notes, Whiskybattle en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s