Profiel : Linkwood distilleerderij

Linkwood werd in 1821 gebouwd door Peter Brown, en behoort topt de eerste generatie ‘officiële’ whisky distilleerderijen in Schotland. Wanneer de zoon van toenmalig eigenaar (William Brown) de distilleerderij erft, breekt hij ze volledig af en bouwt er een nieuwe distilleerderij met dezelfde naam. Kwestie van de zaken naar zijn hand te zetten. In 1933 gaat de distilleerderij op in SMD (Scottish Malt Distillers, dat op zijn beurt in 1934 opgaat in UDV, het huidige Diageo). In 1962 krijgt de distilleerderij een moderner jasje.

linkwood

In 1971 breidt de distilleerderij uit van 2 naar 6 ketels. Om die nieuwe ketels te herbergen wordt een nieuwe ‘stillhouse’ gebouwd. De oude ketels worden gekoeld met worm tubs, en wordt ook wel Linkwood A genoemd. De nieuwbouw bevat 4 ketels op Condensators gekoeld en wordt Linkwood B genoemd. In 2013 worden de ketels uit Linkwood A verhuisd naar Linkwood B waar ze ook op condesators worden aangesloten. Die tactiek van UDV om een ‘nieuwe’ distilleerderij naast een bestaande te bouwen als uitbreiding, werd door SMD wel vaker toegepast, zoals bij Clynelish (grenzend aan Brora) en Glendullan. Het hoeft niet te verbazen dat de nieuwe ‘stillhouses’ van Linkwood, Clynelish, Caol Ila en Teaninich sterk op elkaar lijken : ze stammen uit dezelfde periode.

linkwood-12-years-flora-faunaLinkwood is erg geliefd bij blenders, om het frisse, florale en fruitige karakter. Ze heeft veel karakter aan whisky, zonder dominant te zijn. Dat fruitige karakter heeft ze te danken aan de lange fermentatietijd, zo’n 75 uur. Onder SDM diende Linkwood vooral om Johnny Walker en White Horse te bedienen. Officiële bottelingen bleven erg zeldzaam, met uitzondering van een Flora & Fauna 12y en enkele finishes in 2008. Omdat hij zo graag gezien is bij blenders, zal je expressies van deze whisky ook vaker vinden onafhankelijke bottelaars.

Wie de distilleerderij gaat bezoeken, moet zeker even bij de prachtige distilleerderijtuin gaan.

Update : 20/10/2015 © The Tulip Glass

Technische fiche :

Status : actief
Regio : Speyside (Morayshire)
Opgericht : 1821
Eigenaar : Diageo
Capacitieit : 5,6 miljoen liter alcohol/jaar
No website
The Tulip Glass taste notes
The Tulip Glass Whisky Kaart

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Profiel : distilleerderijen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Profiel : Linkwood distilleerderij

  1. Pingback: Profiel : Aberlour Distilleerderij | Daily expressions of sweet and sour

  2. Pingback: Profiel : Glen Grant Distilleerderij | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s