Profiel : Glenfiddich distilleerderij

Glenfiddich heeft reeds een lange traditie met het op de markt brengen van Single malt whisky. In 1886 dacht William Grant, na 20jaar ervaring in de nabijgelegen Mortlach Distillery, dat het tijd was om het zelf te proberen. William was ooit aangenomen als boekhouder, maar had de verkoopvirus in het bloed. Uiteindelijk had hij het er tot distillery manager gebracht. Hij begon aan de bouw van zijn eigen distilleerderij en op kerstdag 1887 vloeit de eerste alcohol uit de ketels. Een deel van het materiaal, zoals twee in onbruik geraakte distilleerketels, kocht hij van de Cardhu distilleerderij. Alle 28 ketels die momenteel operationeel zijn, zijn exacte kopies van deze oorspronkelijke ketels.

IMGP3711

Eén van de twee distilleerzalen van de Glenfiddich distilleerderij

In 1892 startte hij met de bouw van een tweede distilleerderij, The Balvenie. Het ging doed met de whisky tijdens deze whisky boom. Maar toen in 1898 hun grootste afnemer Pattersons failliet ging en de markt instortte, besloten de Grants het heft helemaal in eigen handen te nemen. Ze brachten hun malt voortaan zelf op de markt als Glenfiddich Single Malt. In 1957 verscheen hun typische driezijdige fles. Ze hielden het hele productieproces van distilleren tot aan de verdeling wereldwijd stevig in handen. In 1963 waren zij het die voor het eerst officieel Single Malt op de markt brachten als Glenfiddich Pure Malt (Straight Malt in Amerika), en kort daarop veroverden ze de taxfree shops op luchthavens. Hiermee waren zij de eerste distilleerderij die malt buiten Schotland op de markt bracht. In datzelfde 1963 openden de Grants een graandistilleerderij in de Lowlands, Girvan, met als doel neutrale spirit te verkopen onder meer voor hun blends. In 1966 openden zij op dezelfde plek een Lowland Malt distillery met de naam Ladyburn. Maar in 1976 ging deze voorgoed dicht.

P1080180In 1969 werd hun bezoekerscentrum geopend. Ook hier waren zij een absolute pionier. In 1990 springen zij eveneens als één van de eersten op de kar van de ontluikende whiskyboom door een nieuwe, derde distilleerderij te openen : Kininvie. Deze diende niet alleen om de stijgende vraag naar (blend) whisky te beantwoorden, maar pastte in een strategie om whisky aantrekkelijker te maken bij jongere mensen door een ‘brug’ te creëren tussen blend en malt, die uiteindelijk vorm kreeg in hun vatted malt Monkey Shoulder. De Grants openden in 2007 alweer een nieuwe distilleerderij, met de naam Ailsa Bay, gelegen naast hun Girvan graandistilleerderij.

In 1997 gaat W. Grant & Sons een joint venture aan met de Robertson Family Thrust, die The Edrington Group (o.m. Highland Park en Macallan) in hun bezit hebben, en vormen Highland Distillers. In 2010 koopt W. Grant het Ierse Tullamore Dew. Dat merk van whiskey werd gedistilleerd in de New Middleton distilleerderij (bekend van Jameson), maar de Grants bouwen een eigen distilleerderij in Ierland waar ze binnenkort hun eigen Tullamore Dew kunnen maken.

Glenfiddich 14y Rich oak : eerste 'virgin' oak finish ooit.

Glenfiddich 14y Rich oak : eerste ‘virgin’ oak finish ooit.

De distilleerderij ligt midden in de Speyside, in Dufftown, aan de oevers van de rivier Fiddich. Glenfiddich kan je vrij vertalen als de vallei van het hert. Dat zie je aan het symbool op de fles. W. Grant & Sons gaat er prat op dat ze de grootste zijn in Schotland met een jaarlijkse productie van 14 miljoen liter alcohol per jaar. Daarmee hebben ze een neuslengte voorsprong op de recente Diageo distilleerderij Roseisle, eveneens in Speyside. Niet alleen in productie, ook in verkoop is W. Grant de groottste : Glenfiddich is nog steeds de best verkochte Schotse Single Malt. Of ze dat nog lang volhouden, nu Macallan de bouw van een superdistilleerderij aankondigde en The Glenlivet steeds dichter de omzet van Glenfiddich nadert, is erg onzeker. Hun positie als marktleider hebben ze vooral te danken aan hun innovatieve aanpak : ze zijn vaak trendsetter. Zo staat Glenfiddich aan de wieg van de techniek whisky’s te finishen en het gebruik van ‘virgin wood’, eik waar geen andere drank voorheen in rijpte. W. Grants en Sons hebben ongeveer 35% van de taart van Schotse Single Malt whisky in handen. Op dit moment gaat 90% van de productie van Glenfiddich naar single malt. De Grant familie heeft nog steeds een meerderheid in aandelen.

Update : 20/10/2015 © The Tulip Glass

Technische fiche :

Status : actief
Regio : Speyside (Morayshire)
Opgericht : 1886
Eigenaar : W. Grant & Sons
Capacitieit : 14 miljoen liter alcohol/jaar
Website : http://www.glenfiddich.com/
The Tulip Glass taste notes
The Tulip Glass Whisky Kaart

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Profiel : distilleerderijen en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Profiel : Glenfiddich distilleerderij

  1. Pingback: Profiel : Glen Grant Distilleerderij | Daily expressions of sweet and sour

  2. Pingback: Profiel : Kilchoman distilleerderij | Daily expressions of sweet and sour

  3. Pingback: Profiel : Macallan Distilleerderij | Daily expressions of sweet and sour

  4. Pingback: Profiel : Mortlach distilleerderij | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s