Glenrothes 1998 ob (43%)

tot heden kon het smaakprofiel van The Glenrothes mij nimmer overtuigen. Maar ik geef niet op : een distilleerderij met dergelijke reputatie moet toch lekkere, genietbare dingen op de markt brengen, of niet?

Glenrothes 1998 ob (43%)

glenrothes 1988Kleur : Goud

Geur : Heel wat houtinvloeden. Een pas geschilderde deur. Parket in vernis gezet. Zelfs lampenolie komt in me op. Maar daaronder een heerlijke fruitaroma’s. Bloedappelsien, abrikoos, krenten. Daarna komen de houttoetsen opnieuw aanzetten, maar zachter deze keer. Hazelnoot en okkernoot, muesli met honing. Zachte en evenwichtige neus, best expressief. Daar komt het fruit weer. Appel voorop, en wat perzik ook. Vanille en nootjes blijven bedeesd doorschemeren. Het fruit blijft lekker spelen. Toast. Is dat een vleugje rook? Zelden zo’n mooie Glenrothes geneusd.

Smaak : Hier zitten de smaken compacter opeen. Veel sinaasappel en notige toetsen vermengen zich tot een heerlijk smaakschilderij. Als toetje vanille en karamelbonbons. Fijnzinnig. Een kruidige toets – zwarte peper, nootmuskaat, kaneel – maken het compleet.

Finish : Heerlijk lang. Heel wat fruit, vooral appel en sinaasappel. Wat kaneel en vanille. Punta Mess (sinaasappelbitter).

Balans : Glenrothes is zo’n distilleerderij die mij niet kon bekoren. Op festivals en bij mensen thuis vaak geprobeerd, maar de liefde kwam niet. Misschien is het de ‘orange peel’-toets die me op afstand houdt. Maar deze Glenrothes 1998 (gebotteld alweer in 2011) was een mooie ervaring. Zeer evenwichtige whisky, waar vooral de balans tussen uitbundig fruit en overtuigende eik hun werk doen. En wat een eindeloze finish. Maar ook de Highlander Inn (Craigellachie, Dufftown) dragen bij tot de magie van deze proefsessie.

Noot : Er bestaan verschillende officiêle bottelingen van Glenrothes 1988, waaronder een versie exclussief voor de Aziatische markt, een versie gebotteld in 2011 en een versie uit 2014. Ik proefde niet de meest recente 2014 versie, maar de ‘jongere’ 2011.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Glenrothes, Notes en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s