Profiel : Kilchoman distilleerderij

Kilchoman is de kleinste distilleerderij van het eiland Islay. Eigenlijk is ze niet meer dan een flinke boerderij. Deze producent legt de nadruk op het lokale, en gaan daarmee in tegen de heersende whiskytrend van schaalvergroting. Een groter tegendeel met de whiskyfabriek Caol Ila, de grootste distilleerderij op Islay, is nauwelijks denkbaar. Het is tevens één van de kleinste distilleerderijen in Schotland met een productie van oorspronkelijk 90.000 liter alcohol per jaar. Glenfiddich bijvoorbeeld produceert om en bij de 14.miljoen liter alcohol. De meeste schommelen tussen de 2 en 4 miljoen. De eer om de kleinste Schotse distilleerderij te zijn gaat naar Abhainn Dearg, een jonge en kleine boerderijdistilleerderij op het eiland Lewis, in het uiterste noordwesten van Schotland. Zij produceert amper 20.000 liter alcohol per jaar.

Kilchoman distilleerderij op Rockside farm (foto : islay.org)

Kilchoman distilleerderij op Rockside farm (foto : islay.org)

In 2002 vatte Anthony Wills het plan op om een eigen distilleerderij uit te bouwen. Hij koos er Rockside Farm voor uit, een boerderij een eind buiten Port Charlotte. In 2007 al liet Anthony Wills er twee washbacks bijbrengen wat de capaciteit op 150.000 liter alcohol per jaar brengt. In 2014 draaide de distilleerderij op haar maximum capaciteit. In 2015 waren er plannen voor nog twee washbacks, wat de capaciteit op 190.000 liter brengt. Ook al verdubbelde de distilleerderij zo haar capaciteit, het blijft nog altijd maar 10% alcoholopbrengst in vergelijking met een gemiddelde distilleerderij.

IMGP1132In 2005 werd het eerste vat gevuld, en zo werd de eerste nieuwe distilleerderij op Islay sinds 124 jaar. In 2009 werd hun ignaurual botteling – eerste botteling – op de markt gebracht. Sinds 2009 werd de whiskyminnende wereld verrast met heel wat ‘single casks’ van deze distilleerderij. Een aanbod waar menig drankenzaak, importeur en whiskyclub danig van profiteerde. Een kleine kantekening dien ik hierbij wel te maken. Uiteindelijk betrof het betrekkelijk jonge whisky, 4 tot 6 jaar oud. Het blijft vooral uitkijken naar de standaardbottelingen die, nu de distilleerderij in 2015 haar tiende verjaardag viert, weldra zullen verschijnen. Sinds 2012 krijgen we hiervan al een klein voorproefje. Toen verscheen een eerste standaard botteling uit, namelijk de (vnl Bourbon gerijpte) Machir Bay. Sinds 2013 is er ook een flink gesherryde Loch Gorm. Deze whisky’s bevatten een blend van vaten met een leeftijd tussen de 4 en 7 jaar. In 2015 brachten ze een derde standaardbotteling, genaamd Sanaig, op de markt. Deze houdt het midden tussen de Loch Gorm en Machir Bay.

IMGP1118Kilchoman streeft er naar de volledige productie in eigen handen te nemen, en noemt zich dan ook een distilleerboerderij. Zij laten lokale boeren de gerst telen, en mouten het ter plaatse. Zij zijn vooralsnog niet in staat zelf voor hun volledige moutproductie in te staan. Ongeveer een kwart van de nodige gerst mouten ze zelf, en heeft een phenolwaarde tussen 20 en 25 ppm. De overige gemoute gerst halen ze uit de Port Ellen Maltings en is ongeveer 50 ppm geturft. In 2011 verscheen voor het eerst hun 100% Islay, een small batch whisky dat van gerst tot fles volledig in eigen handen en op het eiland islay werd vervaardigd. Een knap huzarenstuk. Kilchoman heeft 2 warehouses waar ze zo’n 9.000 vaten in kunnen. Ook het bottelen gebeurt ‘on site’.

Kilchoman heeft ook een eigen bottellijn

Kilchoman heeft ook een eigen bottellijn

Update : 12/11/2015 © The Tulip Glass

Technische fiche :

Status : actief
Regio : Islay
Opgericht : 2005
Eigenaar : Kilchoman Distillery Co.
Capacitieit : 150.000 liter alcohol/jaar
Website : http://kilchomandistillery.com/
The Tulip Glass taste notes
The Tulip Glass Whisky Kaart

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in News, Profiel : distilleerderijen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s