Dit waren … oktober en november 2015

Wanneer het jaar bijna op haar einde loopt zijn daar de festivals, de awards en de special releases. Een klein overzicht :

19 oktober 2015 – Diageo Special releases en travel retail

De meest opmerkelijke fles uit de reeks Special Releases van Diageo dit jaar is een 33 jaar oude Port Ellen exclussief voor travel retail, dus in tax free shops op luchthavens. Slechts 210 flessen werden gevuld, en je betaalt ruim 8.000€ voor een fles. In die exclusieve reeks past ook een Cragganmore 43 jaar oud (4.300€ per fles) en een Royal Lochnagar 36 jaar oud (6000€).

Special Releases 2015

Voor haar Special releases 2015 houdt Diageo zich aan de gekende formule. Herkenbare bottelingen zoals een 12 jaar oude Lagavulin, een Caol Ila Unpeated (17 jaar oud deze keer), oude bottelingen van hun core-distilleries zoals Dalwhinnie. En ook enkele uitgaves van ‘closed distilleries, zoals Pittyvaich (25 jaar), Brora (37 jaar) en Port Ellen (32 jaar). Tenslotte herhalen ze de peperdure NAS Clynelish. Maar Diageo zorgde ook voor een verrassing, namelijk een 40 jaar oude graanwhisky van de gesloten Caledonian grain whisky distillery. De set van 9 is compleet met een 34 jaar oude expressie van de minder gekende Dailuaine distilleerderij.

Zoals elk jaar zijn ook de prijzen van deze exclussieve bottelingen dit jaar mee gestegen. De goedgkoopste expressies uit de reeks zijn de 12 jarige Lagavulin en de 17 jarige caol Ila die tussen 100€ en 150€ kosten. De duurste uit de reeks is de 32 jaar oude Port Ellen met een waarde van om en bij 3.000€ voor een fles.

26 oktober 2015 – Bourbon whiskey was nooit zo populair

buffalo traceMet enige zin voor dramatiek verklaarde James Cowan, sales manager van de Buffalo Trace distilleerderij, dat Bourbon de potentie heeft groter te worden van Schotse whisky. Terwijl de verkoop van whisky uit Schotland stagneert, behoort de Bourbon tot de snelts groeiende whiskycategorie. Hoewel globaal gemeten de omzet van Bourbon maar een kwart bedraagt van de omzet in Schotse whisky, maar dit aandeel groeit tien keer zo snel. Buffalo Trace wil haar producten verder promoten op de Europese markt. In de eerste plaats omdat het een groeimarkt voor Bourbon is, maar ook omdat producten die in Europa populair zijn populairder worden in andere werelddelen die opkijken naar Europa.

Ondanks de alarmerende omzetcijfers van de Schotse whiskyindustrie, lijkt de Scotch Whisky Association (SWA, belangenvereniging van de Schotse Whiskyindustrie) matig optimistisch. Aan de hand van de omzetcijfers van de eerste helft van 2015 stellen ze vast dat de dalende trend vertraagt. Ze stellen vast dat in de eerste helft van 2015 3% minder flessen whisky werden verkocht dan het jaar ervoor. De oorzaken voor deze daling liggen vior een deel bij het stilvallen van de export naar China en Rusland. Naar China omdat het voortaan verboden is luxe spirits als relatiegeschenken te geven, naar Rusland omdat dit land Europese producten boycot naar aanleiding van de spanningen in Oekraïne.

Deze daling is een stuk minder dramatisch dan de daling in 2014 ten opzichte van 2013, die maar liefst 11% bedroeg. De SWA benadrukt dat er op lange termijn gekeken moet worden, en stelt vast dat de exportcijfers nog steeds stijgen, alsook de omzetcijfers. Vooral dit laatste baart de whiskykenners zorgen, want als er minder flessen verkocht worden maar meer omzet gedraaid wordt, betekent dit eenvoudig weg dat de verkoopprijs van whisky stijgt.

3 november 2015 – Angel’s share voor de rechter

Nooit gedacht dat het Angel’s Share, namelijk de alcoholrijke dampen die uit de rijpende vaten ontsnappen tijdens het rijpen van whisky en andere alcoholische dranken, voor zoveel ellende konden zorgen. Wat voor de whiskyliefhebber een romantisch proces is die bijdraagt aan de mystieke smaak van de whisky, kan voor buren van een distilleerderij een nachtmerrie zijn. Dat getuigt een rechtzaak in Amerika tegen verschillende Bourbon producenten, waaronder Diageo, Jim Beam, Heaven Hill, Buffalo Trace en Brown-Forman (Jack Daniels).

Fungus groei op de witte lagerhuizen van de Heaven Hill distilleerderij (USA)

Fungus groei op de witte lagerhuizen van de Heaven Hill distilleerderij (USA)

Zelfs op de bomen in de buurt van warehouses ... (Foto : The Tulip Glass)

Zelfs op de bomen in de buurt van warehouses … (Foto : The Tulip Glass)

Groepen buurtbewoners sleepten deze alcoholproducenten voor de rechter omdat zij in strijd zijn met een wetbeginsel rond schone lucht. De alcoholdampen bevorderen de groei van een alcoholetende fungus, baudoinia compniacensis die op garage’s, gevels, auto’s en alles wat lange tijd buiten ligt. De bewoners willen dat maatregelen genomen worden tegen het evaporeren van de whiskeyvaten, maar de producenten weigeren dit omdat het plaatsen van filters en/of het dichtmaken van de lagerhuizen het karakter en de eigenschappen van de rijpende whiskey zullen veranderen. Producenten maken zich ernstig zorgen, want als de rechtbanken de redeneringen van de buurtbewoners zullen volgen, kan dit het einde betekenen van whiskey en Bourbon zoals we het tot nu toe kenden.

3 november 2015 – The Compass Box ook voor de rechter?

compass box vatted_fla2De Schotse onafhankelijke bottelaar The Compass Box schuwt de controverse niet. Eigenaar John Glaser bracht in 2011 de dag vooradat de Scotch Whisky Act 2009 in werking trad, een botteling uit onder de naam ‘The Last Vatted malt’. In die Whisky Act stond onder meer dat de term ‘vatted malt’ niet meer gebruikt mocht worden, en voortaal als ‘blended (malt) whisky’ door het leven moest gaan. De stunt van Glaser zorgde toen voor heel wat ophef.

compass-box-this-is-not-a-luxury-whiskyEn opnieuw ligt The Compax Box onder vuur voor een stunt, namelijk om te eerlijke informatie te geven over hun whisky’s, zoals ze het zelf uitdrukken. Wat is er aan de hand? Op hun bottelingen “The Flaming Heart 15th Anniversary Edition” en “This is not a luxury whisky” vermelden ze leeftijden van de whisky’s die gebruikt werden in deze blend. En volgens de Scotch Whisky Association (SWA), de belangenvereniging van de whiskyindustrie, kan dit niet. Volgens de Whisky Act mag enkel de leeftijd van de jongste whisky die in de blend gaat op de fles komen, en mogen andere leeftijden niet als promotionele doeleinden op de fles vermeld worden. En zo interpreteert de SWA het vermelden van de leeftijden van alle whisky’s in de blends van The Compass Box.

balvenietun1509batch1Hé maar wacht eens even, hoor ik de kritische whiskykenner al roepen, hoe zit dat dan met andere bottelingen, zoals The Balvenie Tun 1509? Op het etiket staan toch ook alle vaten vermeld die in deze small batch single malt verwerkt zijn? Inderdaad, maar er staart nergens een leeftijd van de whisky’s op het etiket, hoogstens een jaar van distillatie. De lijn van interpretatie tussen informatieduidelijkheid en promotioneel gewin is flinterdun. John Glaser wil dit voorval aangrijpen als een oproep aan de whiskyindustrie om eerlijker en duidelijker over hun producten te informeren.

4 november 2015 – Clynelish (even) dicht

Diageo kondigt de sluiting van de Clynelish distilleerderij aan. Niet definitief gelukkig, maar voor een periode van 10 maand in 2016. Dit is nodig omdat de distilleerderij aan een grondige opknapbeurt toe is. De restauratie en uitbreiding van de distilleerderij zal 30 miljoen Britse ponden kosten (41,5 miljoen Euro). Clynelish krijgt een nieuwe mashtun en verschillende washbacks worden vervangen. De mashtun is het vat waarin de suikers uit de granen worden geweekt, en in de washbacks gebeurt de vergisting.

Clynelish

Het bezoekerscentrum blijft open, en ook de 14 werknemers blijven tewerkgesteld in de Clynelish distilleerderij.

19 november 2015 – Jim Murray doet het weer

Jim Murray : waar begint de mens en waar eindigt de mythe?

Jim Murray : mens of mythe?

Jim Murray, de whiskygoeroe die elk jaar naar aanleiding van het verschijnen van zijn whiskybible whisky awards uitdeelt, is er weer in geslaagd om een stok in het whiskyhoenderhok te gooien. Nadat hij vorig jaar een Japanse whisky als ’s werelds beste koos (in plaats van traditioneel een Schotse single malt), verkoos hij dit jaar een Canadese graanwhisky tot allerbeste whisky ter wereld. Het betreft de Northern Harvest Rye van The Crown Royal, een whisky die voor 90% uit rogge werd gedistilleerd.

 

De vraag blijft hoe relevant deze prijzen zijn, en hoe onafhankelijk Jim Murray nog is ten opzicht van de industrie. Toch is deze erkenning voor Canadese whisky (symbolisch) een belangrijke stap.

30 november 2015 – Eerste Italiaanse Single Malt

De Puni distilleerderij in het Italiaanse Zuid-Tyrol heeft de eer binnen : zij brengt de eerste Italiaanse single malt whisky uit. De distilleerderij begin in 2010 te stoken, maar pas in 2012 lagerde zij single malt whisky. In 2014 brachten zij hun ‘Opus’ uit, wat strikt genomen nog geen ‘single malt whisky’ was, omdat deze spirit maar twee jaar rijpte, in plaats van de gebruikelijke 3 jaar. Maar nu is de distilleerderij eindelijk zo ver : de eerste ‘single malt’ is een feit.

puni

De Puni distilleerderij brengt twee versies van haar inaugural release uit : een Puni Novo, 3 jaar oud en gerijpt op Amerikaanse ex-bourbon vaten met een finish op Europese eik (43%) en een Puni Alba, die twee jaar rijpte in ex-Marsala vaten (een Siciliaanse dessertwijn) en één jaar op ex-Islay whisky vaten (54%).

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ... en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s