Tomatin 12y (43%)

Een standaardversie van de Tomatin distilleerderij. Deze distilleerderij roept bij mij vooral herinneringen op aan oudere indie bottelingen, die vaak getuigen van een rijke, tropische fruitigheid. Benieuwd hoe deze 12 jaar zich daartegenover verhoudt.

Tomatin 12y (43%)

tomatin 12Kleur : Goud

Geur : Fris, maar ook een lactische toets. Vers geperst citroensap verschuift daardoor naar gal, ananas naar zure melk. Erg moutig en delicaat floraal.

Smaak : Delicaat, met vooral appel op de voorgrond. Minder schreeuwerig dan de Legacy, maar zeker niet op punt. Wat malser, bedaarder wat fruit betreft, meer in balans. Maar tegelijk erg ingetogen. Een subtiele maar aangename kruidigheid.

Finish : Licht astringent, kruidige houttannines. Een zweem vanille.

Balans : Het was even schrikkenom deze dram onder de neus te krijgen. Toch moet ik toegeven dat de smaak aangenamer was dan verwacht. Een lichte aperitiefwhisky, zeg maar. De fruitigheid is een verre echo van de tropische vruchtencocktails die sommige onafhankelijke bottelaars op de markt brengen. Maar dan mag je niet vergeten dat deze in leeftijd vaak een veelvoud zijn van de standaard botteling hier. Ik had de kans om deze 12y naast de Tomatin Legacy te proeven, de NAS botteling van de distilleerderij. De 12y voelt natuurlijker aan dan de Legacy (en minder lactisch), maar mist eveneens karakter. Tomatin gebruikt een lange fermentatie (tot 104 uur), om meer esters in hun spirit te krijgen, die dan weer zorgen voor een fruitig karakter. Nadeel hierbij is het gevaar op melkzuurontwikkeling, wat m.i. hier het geval is. En zelfs na 12 jaar nog een lactische neus geeft. Langere rijpingstijd op vat kan dit effect wegnemen, wat dan weer de door mij best geliefde oudere en fruitige onafhankelijke bottelingen verklaart.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Tomatin en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s