Profiel : Filliers distilleerderij (Goldlys whisky)

Goldlys is de whisky van het Belgische jeneverhuis Filliers. Uiteindelijk worden jenever en whisky van dezelfde grondstoffen product gemaakt : graan. Ook jenever wordt voor (korte) tijd op eik gerijpt, tenzij het ‘ouwe klare’ is – wit van kleur en niet gerijpt. Deze ‘oude klare’ mag niet verward worden met oude jenever. Oude jenever staat tegenover jonge jenever, en heeft vooral te maken met het aandeel moutwijn die in de blend wordt gedaan. Oude jenever slaat op het recept oude stijl (alambiek distillatie, moutwijn, meer smaak), jonge jenever op een recept nieuwe stijl (kolomdistillaat, puurdere alcohol en minder smaak). Bij jenever voegt men vaak jeneverbes toe, bij whisky niet.

IMGP7488

 In 1270 beschreef Jacob Van Maerlandt in zijn 'Die naturen bloeme' de geneeskracht van jeneverbes op brandewijn - een distillaat.

In 1270 beschreef Jacob Van Maerlandt in zijn ‘Die naturen bloeme’ de geneeskracht van jeneverbes op brandewijn – een distillaat.

Jenever ligt aan de basis van het distilleren in Europa. De geneeskrachtige jeneverbes werd in de Middeleeuwen al op alcohol getrokken om beter te bewaren. Pas later, vanaf de 15e eeuw, krijgt het haar functie als genotsdrank. Mede door de sterke banden tussen de Nederlanden en Engeland in de Gouden eeuw steekt de jenevertraditie het kanaal over, en krijgt daar een nieuw bestaan als genever of kortweg Gin.

Maar goed, terug naar Filliers en haar whisky, zij het met een omweggetje. Filliers is een traditioneel jeneverbedrijf, een familiestokerij dat al helfweg de 19e eeuw actief was. Het bedrijf kan rekenen op een lange traditie in het verstoken van granen. Net als in Schotland was ook deze stokerij niet ongevoelig voor brandgevaar. In 1863 brandde de boel af, en het duurde tot 1880 voor de distilleerderij weer actief was. Toen was het meteen één van de modernste van zijn tijd. Het was vooral Jan Filliers die halverwege de jaren ’80 begon te experimenteren met het distilleren van whisky. Helaas kwam hij in 2008 tijdens een busongeval in Egypte om het leven. Pas recentelijk pakt Filliers weer hun whisky-branche serieus op, mede onder invloed van andere Belgische whisky makers en hun eigen voorraad dat al die jaren stil rijpte. De naam komt van de Engelse vertaling van de Leie, ‘Lys’ en het goud verwijst naar de kleur die de rivier vroeger had door haar rol in de vlasindustrie. Het vlas werd er te weken gelegd alvorens het tot linnen te verwerken.

goldlys 12y Pedro Ximinez finish

Goldlys 12y Pedro Ximenez finish

In België zijn 5 whiskyproducenten :Filliers uit Deinze met hun Goldlys en The Belgian Owl van Etienne Bouillon in de voerenstreek zijn wellicht de bekendste. Maar ook de likeurmaker Radermacher in de Oostkantons maakt een whisky, Lambertus genaamd. Brouwerij Het Anker heeft een stokerij in Blaasveld (Brabant) die een whisky op de markt brengt van hun bier Gouden Carolus. Brouwerij/stokerij Wilderen heeft sinds 2014 haar Wild Weasel whisky op de markt. Deze laatste produceert ook jenever en bier, en net zoals Filliers gin. The Belgian Owl, Het Anker en Wilderen zijn de enigen die een ‘single malt’ op de markt brengt. De anderen werken allemaal met een mengsel van verschillende graansoorten.

De Goldlys whisky wordt dus uit een beslag vervaardigd van onder meer mout, (ongemoute) gerst, tarwe en rogge. Het werd twee keer gedistilleerd : een eerste keer in een kolom opstelling, een tweede keer in een alambiek opstelling. Goldlys whisky rijpt doorgaans op ex-bourbon vaten. Toch kregen verschillende expressies een finish op andere vattypes, waaronder Oloroso Sherry, Pedro Ximines, en andere wijnvaten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Goldlys, Profiel : distilleerderijen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s