Profiel : Macallan Distilleerderij

Macallan is één van de paradepaardjes van de Speyside whisky. Eén van de pioniers ook van de Single Malt Whisky. Toch is het ook een distilleerderij die de laatste decennia onder hevige kritiek staat, niet in de laatste plaats door de radicale beslissingen die de distilleerderij nam.

The Macallan Distillery - let op de auto van de Forsythes kopersmid

The Macallan Distillery – let op de auto van de Forsyths kopersmid

De distilleerderij werd opgericht in 1824, maar daarvoor was al een illegale stokerij actief. Daarmee is Macallan één van de eerste ‘officiële’ distilleerderijen na Glenlivet die een vergunning kreeg. Oprichter Alexander Reid doopte Macallan oorspronkelijk ‘Elchies Distillery’ naar de grond waarop ze werd gebouwd. De oorspronkelijke distilleerderij was voornamelijk in hout gebouwd. Pas in 1886 kwam een stenen distilleerderij. Wanneer Roderick Kemp, die ook de Talisker distilleerderij bezat, in 1892 de Elchies Distillery kocht, veranderde hij de naam in Macallan-Glenlivet. In die tijd beschouwde men Glenlivet namelijk meer als een terroir dan een eigennaam. The Glenlivet distilleerderij voerde hiertegen een lange juridische strijd die pas in 1984 werd beslecht in haar voordeel.

De naam Macallan komt van Macallan Church, een kerk op het domein van de distilleerderij (Easter Elchies). Ze werd gebouwd op een overhangende rots boven de river Spey en keek uit op de Craigellachie Bridge van de architect Telford. Van de kerk is nu maar een ruïne over.

Macallan stills en lagerhuizen - foto (c) Macallan

Macallan stills en lagerhuizen – foto (c) Macallan

Macallan is een belangrijk onderdeel van Famous Grouse blend.

Al in 1968-1969 werd beslist om Macallan als Single Malt op de markt te plaatsen. Een belangrijk aspect in het Macallan smaakpallet is de Golden Promess gerst, populair in de ’60. In 1998 zijn ze zelf begonnen met Golden Promess op hun landgoed  te verbouwen om de aanvoer te verzekeren. Tegenwoordig is men in de whiskyindustrie overgeschakeld andere gerstsoorten die meer alcohol opbrengen per ton gerst. Ook Macallan. Tot 1994 gebruikte deze uitsluitend Golden Promess, daarna schakelden ze over naar een mengeling met ongeveer 30% Golden Promess. Het rijke, romige, fruitige, olieachtige karakter schrijven de makers toe aan het gebruik van specifieke gerst en giststammen, en wordt versterkt door de kleine distilleerketels. In 1975 telde de distilleerderij al 21 stuks. In 2009 kwamen er daar nog 6 bij. De distilleerderij bestaat uit twee eenheden die elk autonoom kunnen functioneren.

Een impressie van de nieuwe Macallan distilleerderij (c) Macallan

Een impressie van de nieuwe Macallan distilleerderij (c) Macallan

Maquette van de nieuwe distilleerderij

Maquette van de nieuwe distilleerderij

Macallan stookt tegenwoordig bijna 11 miljoen (2014) liter alcohol per jaar. Daarmee is Macallan één van de grootste producenten. In 2015 werd beslist om een superdistilleerderij te bouwen op Eastern Elchies die tot 16 miljoen liter alcohol per jaar kan stoken. De werken zijn volop bezig. De opening wordt verwacht in maart 2017. Dan wordt de oude distilleerderij in de mottenballen gelegd, om eventueel opnieuw op te starten wanneer de vraag de capaciteit overstijgt. De nieuwe distilleerderij wordt een ultramoderne landschapsarchitectuur, waarbij de distilleerderij onder vijf met gras bedekte heuvels komt te liggen : één bezoekerscentrum, een mash-zaal en drie still houses met elk 4 wash stills en 8 spirit stills.

De Macallan Distillery in aanbouw (july 2015) (c) The tulip Glass

De Macallan Distillery in aanbouw (july 2015) (c) The tulip Glass

Het afrijpen van Macallan whisky gebeurde traditioneel op oloroso sherry butts. Maar eind de jaren ’90 ontstond een nijpend tekort aan sherry vaten. Ook Macallan werd geconfronteerd met de schaarste en daarmee gepaard gaande hoge aanschafkosten voor sherryvaten. Ze deden verregaand onderzoek naar de invloed van rijping op vat. En kwamen tot de vaststelling dat Europese eik rijk is aan tannines en kruidige toetsen (kaneel, nootmuskaat, kruitnagel). De invloed van sherry roomt de scherpe kantjes af, maar Macallan is er van overtuigd dat de grootste invloed op de smaak van de eik zelf komt. Ze stellen onder meer dat bij whisky gerijpt in een sherryvat ongeveer 60% van de smaakinvloed komt uit de eik, 10% uit de sherry en de rest van het distillaat zelf haalt. Ook al is dit omstreden rapport, het was voldoende voor Macallan om in 2004 de koers om te gooien, en parallel aan hun bestaande Sherry range een nieuwe ‘Fine Oak’ range uit te bouwen. Een reeks van whisky’s gerijpt op Amerikaanse (ex-bourbon) vaten. Deze omschakeling werd door de whiskyliefhebber op luid boegeroep onthaald.

Eind de jaren ’90 kwam de distilleerderij in bezit van Edrington Group en Highland Distillers, een ingewikkelde constructie van een aantal partijen die allemaal aandeelhouder zijn. Ook Highland Park zit in hun portefeuille. Kort door de bocht is Edrington Group de grootste aandeelhouder (70%), maar zijn ook W. Grant & Sons (Glenfiddich, Balvenie), Rémy-Cointreau (Bruichladdich) en Beam-Suntory (Yamazaki, Bowmore, Auchentoshan, Laphroaig en andere) belangrijke aandeelhouders.

Een Macallan Replica proeven in de Highlander Inn (Craigellachie, Speyside) (c) The Tulip Glass

Een Macallan Replica proeven in de Highlander Inn (Craigellachie, Speyside) (c) The Tulip Glass

Vanaf 1996 lanceerden ze een serie ‘replica’s’ – erg dure varianten van hun Macallan whisky gebaseerd op flessen uit de vorige eeuw die ze gevonden hadden en gereproduceerd (onder meer opgekocht op veilingen, zoals een 1874 voor 6000 £). Zo verscheen er een 1841, 1851, 1861, 1874 en 1876. Achteraf bleek dat Macallan zich had gebaseerd op namaak uit de jaren ’50 om hun ‘oorspronkelijke’ whisky’s na te maken. Ze hielden dit zo lang mogelijk geheim.

Michael Jackson, de ‘beer hunter’ en notoir whisky liefhebber was een onvoorwaardelijke Macallan fan, met een sterke voorkeur voor op sherry vaten gerijpte expressies.

In 2012 deed zich nog een drastische verandering in hun marketingstrategie voor : ze namen hun core range met leeftijdswhisky’s uit de markt en vervingen deze door leeftijdsloze expressies vernoemd naar de kleur. Gold (Amerikaanse en Europese refill eik), Amber (idem maar ouder), Sienna (50/50 Amerikaanse en Europese eik) en Ruby (100% Europese eik). Daarmee komt een einde aan de opsplitising tussen hun Sherry en Fine Oak-lijn. Hoewel zowat alle distilleerderijen tegenwoordig een NAS- botteling (No Age Statement) in hun range hebben, was niemand zo radicaal als Macallan om de range aan leeftijdswhisky’s te schrappen. Ook hier kreeg de distilleerderij bakken kritiek voor door de whiskyliefhebber.

Update : 25/11/2015 @ The Tulip Glass

Technische fiche :

Status : actief
Regio : Speyside (Morayshire)
Opgericht : 1824
Eigenaar : Edrington Group
Capacitieit : 11 miljoen liter alcohol/jaar
http://www.themacallan.com/
The Tulip Glass taste notes
The Tulip Glass Whisky Kaart

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Profiel : distilleerderijen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s