Port Askaig 16y (45,8%)

De Schotse onafhankelijke bottelaar Speciality Drinks geeft al sinds jaar en dag een single malt uit onder het label Port Askaig. Een merk die als distilleerderij niet bestaat, maar verwijst naar een havenstad op het eiland Islay. Sinds jaar en dag weten whiskyliefhebbers ook dat de single malt whisky die voor deze Port Askaig gebruikt wordt uit de (nabij Port Askaig gelegen) Caol Ila distilleerderij komt. Alhoewel, zeker weet men het natuurlijk nooit. Zo bracht Speciality Drinks in 2014 een Port Askaig 45y uit, afkomstig uit de Bunnahabhain distilleerderij, als we de geruchten mogen geloven (en dat doen we). Deze Port Askaig 16y deed me sterk denken aan Ardbeg, maar ik vermoed dat de producent toch bij zijn vertrouwde Caol Ila recept bleef.

Port Askaig 16y (45,8%)

Port Askaig 16Kleur : Lichter dan goud.

Geur : De zuiverste vorm van zoete turfrook, verschroeid tuinafval, plakaatverf. Daaronder lichte vanille, maar vooral erg assig. Een vleugje boerderij, en ik moet hard aan geiten denken. Abrikoosconfituur komt ook in me op, maar geen zoete variant. Een stevige neus, en die gouden combinatie van turfrook en vanille die Port Askaig zo vaak kenmerkt. Geroosterde notens ook.

Smaak : Romig zacht, zoet en rokerig. Met toch een grassige ondertoon. Een frisse citrus die, in combinatie met de astoetsen, eerder aan Ardbeg doet denken dan aan Caol Ila. Maar voor een Ardbeg is deze expressie te olieachtig. Heel kruidig, peper, geschoeide rozemarijn, mooie mengeling van zoet en grassig. Na een poos springen uit de as steeds nadrukkelijker geconfijte sinaasappel op.

Finish : Heerlijk lang en smeulend.

Balans : Absolute top. Vol en zacht, en toch uitbundig. De assige ondertoon geven deze whisky een mooie manuscule punch.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Caol Ila, Notes, Speciality Drinks en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s