Dit was … december 2015

2 december 2015 – David Urquhart overleden

david urquhartWe beginnen dit maandoverzicht met een droef bericht. Begin december verloor David Urquhart, directeur op rust van de onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail, zijn strijd tegen kanker. David, die tot de derde generatie Urquharts behoort die Gordon & MacPhail in bezit hebben, speelde een cruciale rol in de uitbouw van de huidige marktpositie van het bedrijf, en zette zich daarnaast in om de regio rond Elgin internationaal op de kaart te zetten. Wij bieden de familie en het bedrijf Gordon & MacPhail ons medeleven aan.

3 december 2015 – Glenfiddich wil de grootste zijn

Na jaren lang ‘alone at the top’ verloor de Glenfiddich distilleerderij haar positie als Schotlands grootste aan The Glenlivet. Maar Glenfiddich geeft zich nog niet gewonnen. Eigenaar William Grant & Sons wil steevast de koppositie heroveren. De victoriakreet van The Glenlivet is nog niet koud, of daar pakt Glenfiddich al uit met plannen voor een groteske uitbreiding van haar distilleerderij. Deze plannen omvatten een nieuwe stillhouse, waar een reeks nieuwe pot stills of alambieken worden gehuisvest, een nieuwe fermentatiezaal en graansilo’s. Eén van hun lagerhuizen zal plaats moeten ruimen voor dit grootse project. Een precieze timing of kostenplaatje voor deze prille plannen zijn nog niet gekend.

Glenfiddich : nu nog whisky, straks ook energieproducent.

9 december 2015 – Tullamore DEW open voor publiek

De Ierse whiskey distilleerderij Tullamore D.E.W. opent haar deuren voor bezoekers, en biedt voortaan drie bezoekformules aan. De distilleerderij, eigendom van het Schotse William Grant & Sons (bekend van Glenfiddich en The Balvenie), bestaat al sinds 1829 maar sloot de deuren in 1954. Ze werd lang gerund door Daniel E. Williams, wiens initialen in de merknaam versmolten. Het merk bleef echter bestaan, maar werd een tijdlang in de New Middleton (bekend van Jameson Whiskey) distilleerderij geproduceerd. In 2010 kocht William Grant & Sons het merk over, en begon de originele distilleerderij productieklaar te maken. Sinds 2014 wordt Tullamore Dew weer in haar geboortestad gedistilleerd, en nu is er dus ook een bezoekerscentrum.

10 december 2015 – Malt Maniac Awards

Malt Maniac Awards : de enige onafhankelijke?

Malt Maniac Awards : de enige onafhankelijke?

Naar jaarlijkse gewoonte reikten de Malt Maniacs ook dit jaar hun awards uit. De Malt Maniacs bestaat uit een illuster gezelschap van whiskyfreaks die voor deze awards blind een reeks whisky’s proefden en scoorden. Het is de gemiddelde score die de rangorde bewaart. Daarmee beweren de Malt Maniacs een stuk objectiever te zijn dan prijzen die uitgedeeld worden door één persoon – zeg maar Jim Murray.

Dit jaar valt me op dat ook in deze prijskamp voor whisky de niet Schotse landen definitief een plek aan de top hebben veroverd. Zo kaapt de jonge Taiwanese distilleerderij Nantou drie van de vijf awards weg in de categorie betaalbare whisky’s, en de (eveneens) Taiwanese distilleerderij Kavalan krijgt twee van de vijf awards in de categorie Premium whisky’s. In deze laatste categorie worden de overige bekroningen verdeeld over de Indische Amrut distilleerderij en de Japanse Chichibu distilleerderij. Enkel in de categorie dure whisky’s blijven de Schotten hun positie handhaven.

kavalan solist sherryDit jaar kregen (slechts) 4 whisky’s meer dan 90 punten op 100, en krijgen zo een gouden medaille. Het gaat om 3 expressies van de Taiwanese sherrybom Kavalan Solist Sherry Cask en een 19 jaar oude Glenfarclas uit de ‘Family Cask’-reeks.

De Malt Maniacs tonen met deze uitslag een ontegensprekelijke voorkeur voor zwaar gesherriede whisky’s.

De volledige uitslag vind je hier op de Malt Maniacs site.

13 december 2015 – Waterford distilleerderij in productie

Mark Reynier, die onder meer de Bruichladdich distilleerderij op Islay nieuw leven inblies, opende zijn nieuwe geesteskind : de Waterford distilleerderij in Ierland. Een jaar eerder kocht hij de oude Guinness brouwerij en vormde deze om tot een whiskey distilleerderij. Hij liet twee pot stills uit Islay naar Ierland verschepen. Deze ketels, gered uit de verdwenen Schotse Inverleven distilleerderij, waren jarenlang op Islay te bewonderen : de ene stond monumentaal voor de Bruichladdich distilleerderij, de andere verdekt langs de weg in Port Charlotte. Na de verkoop van Bruichladdich aan het Franse Rémy-Cointreau stortte Reynier zich op dit nieuwe Ierse whiskey-project. Dit nieuwsfeit illustreert volgens mij, samen met het nieuws over bv. Tullamore Dew, een revival van de Ierse whisky.

Waterford Distillery, Ireland. Ooit stonden deze ketels bij Bruichladdich in de tuin. Photo Credits : Mark Gillespy (Whiskycast)

Waterford Distillery, Ireland. Ooit stonden deze ketels bij Bruichladdich in de tuin. Photo Credits : Mark Gillespy (Whiskycast)

17 december 2015 – Diageo investeert in nieuwe merken

‘s Werelds grootste whisky- & spiritbedrijf, het Schotse Diageo, kocht zich in december in in twee groeiende merken. Het gaat om het Australische Starward Whisky en het Deense Danish Whisky Distillery. In beide bedrijven kocht Diageo een minderheidsaandeel. Daarmee kan de multinational nieuwe markten en producten in haar curriculum opnemen, terwijl voor de kleine distilleerderijen een grotere afzetmarkt en kansen tot expansie krijgen.

Starwardwhisky_copy_1024x1024Starward whisky wordt gemaakt in de New World Whiskies Distillery in Melbourne. Daar is het klimaat veel warmer dan op Tasmanië waar de meeste Australische distilleerderijen zich bevinden. Daarmee mikt de NW Whisky Distillery op een stijl die meer aansluit bij de Aziatische whisky’s, in tegenstelling tot de Tasmaanse distilleerderijen die dichter bij het Schotse voorbeeld blijven. De distilleerderij werd in 2011 in productie genomen en lanceerde eerder 2015 haar eerste expressies.

stauning_rye_first_impression-pDe Danisch Whisky Distillery produceert Stauning Whisky. Deze distilleerderij werd in 2005 opgericht, en produceert sinds augustus 2006 whisky. Hun whisky werd eerder alopgemerkt door whisky goeroe Jim Murray, en nu dus ook door ’s wereldfs grootste alcoholproducent.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ... en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s