Profiel : Mortlach distilleerderij

mortlach lff_16yoMortlach bleef lang een goed bewaard geheim in Speyside, maar daar is onlangs verandering in gekomen. In 2014 verschenen vanuit het niets 4 officiële bottelingen : Mortlach Rare Old (NAS, first fill ex-Bourbon vaten & ex-Sherry vaten), Mortlach Special Strength (NAS, duty free, firstfill ex-Bourbon vaten & ex-Sherry vaten), Mortlach 18 (first fill ex-Sherry vaten & refill ex-Bourbon vaten) en Mortlach 25 (refill ex-Bourbon vaten). Daarvoor moesten liefhebbers het doen met de Mortlach Flora & Fauna 16y, een semi-standaard botteling van producent Diageo, en de expressies die onafhankelijke bottelaars uitbrachten. Wie ingewijd was, kon zo werkelijke pareltjes vinden. Het wat vlezige karakter van haar spirit reageert verdomd goed op het rijpen in ex-sherry vaten. Jaarlijks vloeit er zo’n 3 miljoen liter pure alcohol uit haar ketels (hoewel de distilleerderij een capaciteit van bijna 4 miljoen heeft), die nagenoeg allemaal verdwijnen in de blends van Diageo, voornamelijk Johnny Walker Black. Maar nu krijgt ze dus een waardiger status als single malt.

De distilleerderij werd opgericht in 1823 tijdens de eerste legalisatieperiode aan het begin van de 19e eeuw. Het was de eerste distilleerderij in Duftown, een dorpje in hartje Speyside die nu prat gaat op haar ‘seven stills’. James Findlater stichtte de distilleerderij, maar kreeg algauw de hulp van Alexander Gordon en James Macintosh. In 1831 werd het bedrijf voor 230 Britse pond verkocht aan John Robertson. In 1886 was er een werknemer van de Mortlach distilleerderij die het welletjes vond. Hij had er toen al ruim 20 dienstjaren opzitten in de distilleerderij, en vond het stilaan tijd werd om voor zichzelf te beginnen. Zijn naam was William Grant, en op een stuk grond in Duftown – bijna aan de overkant van Mortlach – bouwde hij zijn eigen distilleerderij : Glenfiddich.

De Mortlach distilleerderij

De Mortlach distilleerderij

Eind 19e eeuw wordt de distilleerderij flink gemoderniseerd. George Cowie Sr. voegt zij bij de beheerders van de distilleerderij. Hij is een spoorwegbons en ook een tijd burgemeester van Dufftown. In 1895 wordt het aantal ketels verdubbeld van 2 naar 4, en in 1897 wordt er een spoorweg aangelegd die de distilleerderij met het station van Dufftown verbindt. Het jaar erop kreeg de distilleerderij elektrisch licht en een hydraulische lift om vaten naar de bovenste etage van de lagerhuizen te tillen. In 1923 werd het bedrijf verkocht aan Johnnie Walker & Sons, toen nog ‘onafhankelijk bottelaar’ en blender. In 1964 werd de volledige binnenkant van de distilleerderij vernieuwd. Johnnie Walker ging op in wat nu Diageo is. Deze laatste kondigde vorig jaar aan dat ze 13 miljoen pond veil heeft om de distilleerderij te moderniseren en opnieuw te vergroten. Maar in 2014 werd de investering ‘on hold’ gezet. Twee verhalen doen hierover de ronde : enerzijds blijken er ecologische bezwaren tegen de bouw te zijn ingediend, anderzijds zou Diageo voorzichtiger worden met investeren in haar whiskypoot omdat de omzetcijfers dat jaar tegenvielen.

Mortlach : weinig beweging in de uitbreidingswerken (photo : july 2015, The Tulip Glass)

Mortlach : weinig beweging in de uitbreidingswerken (photo : july 2015, The Tulip Glass)

Tot 1971 gebruikte Mortlach rechtreekse verhitting van de stills (gas?). Tot op vandaag wordt de whisky in ‘wormtubes’ gekoeld. Maar er is meer te vertellen over Mortlach : ze gebruiken een heel eigen distilleerschema, die Mortlach de reputatie geeft niet twee keer, maar 2,8 keer gedistilleerd te zijn. De distilleerderij heeft 3 paar ketels, waarvan maar één paar traditioneel aangewend wordt voor dubbele distillatie. De twee overige paren werken samen. Het eerste distillaat van beide wash stills wordt samengebracht en verdeeld over de twee spirit stills voor een tweede distillaat. Van deze twee Spirit Stills is er één die gewoon distilleert, en één die de lowwines twee keer distilleert. Zo komt de distilleerderij aan een gemiddelde van 2,8 keer gedistilleerde spirit voor deze op vaten wordt gezet.

Het distilleerproces van Mortlach schematisch (Photo : misswhisky.com)

Het distilleerproces van Mortlach schematisch (Photo : misswhisky.com)

Update : 15/01/2016 @ The Tulip Glass

Technische fiche :

Status : actief
Regio : Speyside (Morayshire)
Opgericht : 1823
Eigenaar : Diageo
Capacitieit : 3,8 miljoen liter alcohol/jaar
http://www.mortlach.com/
The Tulip Glass taste notes
The Tulip Glass Whisky Kaart

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mortlach, Profiel : distilleerderijen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s