Whiskybattle : 3x Arran Single Cask

Zo vaak krijg je de kans niet om drie Arran Single Casks naast elkaar te zetten. Wij kregen enkele maanden geleden de kans om dat wel te doen. Onder de deskundige begeleiding van Lucy Stroesser, de Arran Brand Ambasador, nog wel. Hier zijn onze bevindingen :

Arran 1999 (16y) #72 (56,7%)

Arran 1999 #72 (Foto : Whivie)

Arran 1999 #72 (Foto : Whivie)

Kleur : Goud

Geur : Onder de typische Arran-moutigheid zit een flink gekruide rozijnzoetigheid. Witte peper en een handvol houtige kruiden : nootmuskaat, tijm, spar.

Smaak : Flink astringent. Maar onder de verdovende alcoholdeken zit een subtiele fruitigheid : abrikoos, perzik, en zelf nog tropischer. NEigens naar zoete ananas of bloedappelsien. Na een poos duidelijker appel en rozijn. Witte peper.

Finish : Lang, kruidig, stroeve tannines komen opzetten.

Balans : Drie cask strength Arran bottelingen naast elkaar, op dezelfde dag gedistilleerd, op dezelfde dag gebotteld. Aan deze vergelijking is werk. Deze versie is de meest ‘spirity one’. Alcohol en delicate Arran-profiel domineren het pallet te veel. Een meer uitgesproken ‘wood influence’ siert Arran meer.

Arran 1999 (16y) # 80 (55%)

Arran 1999 #80 (Foto : Whivie)

Arran 1999 #80 (Foto : Whivie)

Kleur : Goud

Geur : Heel wat fruitiger. Expressiever ook, en minder prikkelende alcohol. Sinaasappelschil en vanillestok. Het volle vanillehout gaat over in andere kruiden : kaneel, nootmuskaat. Met een druppel water komt de sinaasappel meer naar voor.

Smaak : Voller, kruidiger dan op de neus. Maar expressiever dan de #72. Kaneel, net gesnoeide twijgjes, peper en vanille. Zelfs een toefje anijs. Erg ziltig ook. Frisse appel en wat onrijpe banaan misschien. Rond. Een heerlijke mengeling van fruitige en kruidige accenten. Speels, evenwichtig. Met water wordt deze expressie notiger.

Finish : Lang, het fruit blijft aanhouden. Appel en vanille.

Balans : De fruitigste, de expressiefste. Bevallig, zomers, toegankelijk.

Arran 1999 (16y) #33 (54,9%)

Arran 1999 #33 (Foto : Whivie)

Arran 1999 #33 (Foto : Whivie)

Kleur : Goud

Geur : Een vleugje rook, een nasmeulend houtblok. Nauwelijks fruit, maar rijke graantoetsen. Brood vers uit de oven. Volkoren brood. Notenbrood. Sesamzaadjes.

Smaak : Vanille en mout. Zout zoals in brood met gezouten boter. Kruiden geven een mediterrane toets aan het ‘brood’. Erg mineralig, wat metalig zelfs. Als zand op het strand. Melkchocolade. Met water wordt deze expressie warmer. Meer kandij, gemberkoekjes, stout (ja, het bier).

Finish : Lang, complex, mineralig. Zoet gras.

Balans : Ik mis het fruit wat, in tegenstelling van heel wat andere deelnemers aan deze Arran tasting die deze expressie uitgesproken fruitig vinden. De meest complexe : vraagt meer aandacht, krijgt moeilijker een plaats. Ik wil alleen nog opmerken dat deze drie expressies best dicht bij elkaar liggen, ook al blijkt dit niet meteen uit het bovenstaande. Door ze naast elkaar te zetten, en vooral in te gaan op de verschillen lijken deze expressies verder uit elkaar te staan dan ze in werkelijkheid zijn. Maar gaat dat niet altijd zo bij een head-2-head?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Arran, Notes, Whiskybattle en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s