Profiel : Yoichi distilleerderij

Masataka TaketsuruDe geschiedenis van de Japanse whiskyindustrie leest als een roman, of beter : een filmscript*. Alle nodige ingrediënten zijn aanwezig : passie, liefde, verraad, intriges. Het verhaal begint in 1917. In Europa loopt de eerste wereldoorlog op zijn eind, maar ver van dit krijgsgewoel vindt aan de andere kant van de wereld een culturele omwenteling plaats. In Japan is een nieuwe keizerlijke dynastie aangetreden, en nieuwe leiders, nieuwe wetten. Keizer Meiji spiegelt zich aan Europa en Amerika, en gelooft dat hun voorbeeld volgen vooruitgang in zijn eigen land zal stimuleren. Hij moedigt zijn volk aan Westerse gebruiken, sporten, producten en technologieën te integreren in de Japanse cultuur en nijverheid. En zo stuurt ook een Japans saké-bedrijf een medewerker naar Groot-Brittannië, om er whisky te leren maken : Masataka Taketsuru. Over de Yoichi distilleerderij praten kan niet zonder het verhaal van deze bijzondere man te vernoemen.

taketsuru scotland_02In december 1918 komt Taketsuru in Schotland aan, officieel om biochemie te studeren. Hij volgt onder meer stages in de Longmorn distilleerderij en de verloren gegane Bo’ness en Hazelburn distilleerderijen. Taketsuru raakt gepassioneerd door whisky. Hij wordt verliefd op de oudere zus van een studiegenoot, Jessie Roberta ‘Rita’ Cowan, met wie hij in 1920 in Schotland trouwt. De families van beide tortelduifjes doen er alles aan om het huwelijk tegen te houden. Zo reist de eigenaar van het saké-bedrijf speciaal naar Schotland om zijn afkeuren te tonen. Maar niets kon Taketsuru en ‘Rita’ tegenhouden.

Masataka Taketsuru en zijn vrouw Rita Cowan op een Japans strand

Masataka Taketsuru en zijn vrouw Rita Cowan op een Japans strand

Wanneer Taketsuru in november 1920 met zijn vrouw naar Japan terugkeert, wacht hem de grootste ontgoocheling. Het saké-bedrijf waar hij voor werkte had zijn interesse in whiskyproductie verloren. In 1922 verlaat hij gedesillusioneerd het bedrijf, en gaat hij in dienst bij de concurentie. De flamboyante zakenman Shinjiro Torii wil een eigen distilleerderij bouwen, en bij Torii kreeg Taketsuru een nieuwe kans zijn droom te verwezenlijken. Torii bouwde nabij Osaka de Yamazaki distilleerderij. Maar al snel komen barsten in het pakt dat Taketsuru en Torii smeedden. De gepassioneerde Taketsuru wil zo getrouw mogelijk de Schotse stijl van whisky kopiëren, en wil een distilleerderij in het koudere noorden van Japan. Maar de meer pragmatisch ingestelde Torii wil dichter bij de grote steden in het warmere zuiden blijven. In 1934 komt het tot een breuk. Taketsuru verlaat Yamazaki en trekt naar het meest noordelijke Japanse eiland Hokkaido waar hij zijn Yoichi distilleerderij bouwt. Yoichi groeit uit hot het huidige Nikka, Yamazaki tot concurent Suntory (thans Beam-Suntory): beide tot op vandaag de belangrijkste whiskyproducenten in Japan.

Yoichi distilleerderij, Hokkaido, Japan

Yoichi distilleerderij, Hokkaido, Japan

Op Hokkaido is het klimaat koel, vochtig en zilt. De Yoichi distilleerderij ligt ingesloten tussen bergen en de zee. Het produceert een licht geturfde, Springbank stijl van whisky. De eigenaars gaan prat op authenticiteit, en gaan daar ver in. Zo stookt Yoichi nog steeds op steenkool, iets wat de Schotten al lang achter zich hebben gelaten omdat rechtstreekse verhitting van de ketels minder controleerbaar is dan onrechtstreekse verhitting. De 6 Yoichi ketels zijn gelijk van vorm, maar hun lyne arm heeft een verschillende hellingsgraad. Zo krijgt men een verschillende reflux, en kan de distilleerderij verschillende types spirit produceren. Dat is belangrijk in Japan : terwijl er in Schotland een goede verstandhouding is tussen de vele distilleerderijen en de blenders, zodat deze laatsten een breed gamma aan stijlen whisky tot hun beschikking hebben om hun blended whisky’s op de markt te brengen, is de Japanse whiskyproductie lang beperkt gebleven tot twee concurrerende bedrijven die geen vaten met elkaar uitwisselen. De nodige variatie moesten ze zelf produceren. Daarnaast varieert Yoichi het turfniveau van de mout, werkt met verschillende giststammen, verandert de samenstelling van het graanrecept, duur van de fermentatie en spirit cut. Yoichi beweert zo 3.000 verschillende types malt whisky te kunnen produceren. Jaarlijks stookt de distilleerderij zo’n 2 miljoen liter alcohol.

Stillroom van de Yoichi distilleerderij - de ketels worden met houtskool verhit

Stillroom van de Yoichi distilleerderij – de ketels worden met houtskool verhit

Hun whisky verscheen in 1984 voor het eerst als single malt onder de naam Hokkaido, de naam van de eigenlijke distilleerderij. Maar toenmalig moederbedrijf Asahi veranderde deze al snel in Yoichi.

Yoichi NASDe Japanse whiskyproducenten zijn voor een deel het slachtoffer geworden van hun eigen succes. De vele internationale prijzen die ze wegkaapten de voorbije jaren deed de vraag naar Japanse whisky exponentieel stijgen. Dit leidde tot ongekende prijsstijgingen. Maar vraagt ook om op een andere manier om te gaan met de beperkte voorraden rijpende whisky. Zo besliste Nikka, het moederbedrijf van Yoichi, in 2015 om hun range drastisch te herschikken. Zo werden alle leeftijdsaanduidingen weggenomen, en verschijnen hun whisky’s (Nikka, Yoichi, Miyagikyo en Taketsuru) enkel nog als NAS (Non Age Statement) bottelingen.

  • * = In 2014 verscheen in Japan de TV-novelle ‘Massan’, gebasseerd op het leven van Masataka Taketsuru en zijn vrouw Rita.

 

Update : 28/01/2016 @ The Tulip Glass

Technische fiche :

Status : actief
Regio : Hokkaido, Japan
Opgericht : 1934
Eigenaar : Nikka
Capacitieit : 2 miljoen liter alcohol/jaar
http://www.nikka.com/eng/products/single-malt/yoichi.html
The Tulip Glass  taste notes
The Tulip Glass Whisky Kaart

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nikka, Profiel : distilleerderijen, Yoichi en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s