Dit was … januari 2016

Hét nieuws van de maand was wellicht wel de aankondiging van een nieuwe distilleerderij op Islay. Voor ons alvast een reden om de puntjes op de i te zetten, en vooruit te blikken hoe dat nu staat met de whisky boom. Wat kunnen we in 2016 nog verwachten? Maar eerst de andere fait divers van januari …

4 januari 2016 – Noodweer

De jaarwisseling stond in het teken van storm, wateroverlast en overstromingen. Niet alleen aan onze zijde van het kanaal, maar ook aan de overkant. Hoe zwaar werd de whiskynijverheid getroffen? Heel wat Schotse distilleerderijen leunen immers tegen een rivier aan, wat het risico op overstromingen aanzienlijk maakt.

Glencadam flood

Grasduinen in de Schotse pers levert vooral geruststellende berichten op. Met één uitzondering werd geen enkele distilleerderij zwaar getroffen door wateroverlast. Omdat het noodweer aangekondigd was, troffen de meeste distilleerderijen voorzorgen, en die volstonden grotendeels. De grote uitzondering is de Glencadam distilleerderij in de Highlands. Deze liep onder, en moest enkele dagen sluiten om de schade te herstellen. Distillery manager Douglas Fitchett vertelde aan Mark Gillespy van Whiskycast dat de rijpende stock niet door de vloed werd aangetast, en dat de schade zich vooral aan electriciteitssystemen situeerde.

In Ierland voorkwam het flood control protocol schade aan de Middleton distilleerderij (Jameson Whiskey), en in Schotland ontsnapte de Royal Lochnagar distilleerderij (Highlands) aan een overstroming die enkele kilometers verderop wel heel wat schade veroorzaakte.

8 januari 2016 – Isle of Harris Distillery in productie

Isle-of-Harris-1De meest westelijke Schotse distilleerderij, de Isle of Harris Distillery op de eilandengroep Outer Hebrides, is in productie. In december afgelopen jaar werd 561 liter alcohol geproefdraaid, en deze werd nu op vat gezet. Meer specifiek : er werden drie ex-bourbon vaten afkomstig uit de Buffalo Trace distilleerderij gevuld met de Hearach spirit. Want zo wil de distilleerderij die in september 2015 haar deuren opende haar whisky noemen : Hearach single malt.

isle of harris 2

Nu het systeem getest is, wordt de distilleerderij gefinetuned tot de ‘new spirit’ perfect is. Productie manager Kenny Maclean hoopt dit voorjaar, wanneer de distilleerderij op punt staat, dit jaar nog zeker 200 vaten te vullen. Het gaat om vaten die via crowd funding al door sympathisanten werden aangekocht.

21 januari 2016 – Nieuwe distilleerderij op Islay

Met veel trommelgeroffel kondigde de onafhankelijke bottelaar Hunter Laing & co aan dat ze de toestemming binnen hadden om op het beruchte whiskyeiland Islay een distilleerderij te bouwen. “De eerste sinds tien jaar,” verkondigden ze trots. Maar de trouwe volger van deze rubriek weten dat dit niet klopt. In september 2013 kondigde Jean Donnay de 9e distilleerderij op Islay aan, de Gartbreck Distillery op een boogscheut van Bowmore. De werken aan deze distilleerderij zijn gestart, en Donnay hoopt eind 2016 of begin 2017 in productie te gaan. Het project van Hunter Laing & co wordt niet de negende, maar de tiende whiskydistilleerderij op het eiland.

hunterLaingLogoSmall

Hunter Laing & co ontstond in 2013, met de opdeling van Douglas Laing & co door de twee broers Fred en Stewart. Deze opdeling was nodig om het bedrijf klaar te stomen voor een nieuwe generatie Laing’s. Fred behield het moederbedrijf Douglas Laing, en Stewart begon opnieuw met Hunter Laing, maar nam de merken Old Malt Cask en de blend House of Peers mee.

Nu slaat Stewart met een eigen distilleerderij een eigen weg in. De distilleerderij komt in de buurt van het havenstadje Port Askaig, en men hoopt tegen het eind van 2017 productieklaar te zijn. De werknaam voor de distilleerderij luidt Ardnahoe, naar de waterbron voor deze distilleerderij. Scott en Andrew Laing, zonen van Stewart, motiveren hun keuze om op Islay een distilleerderij te bouwen met de grote vraag naar Islay malt, en  het steeds moeilijker kunnen inkopen van vaten Islay malt. De Ardnahoe distilleerderij zal zo’n 500.000 liter alcohol per jaar stoken, maar het eerste jaar zal ze op halve capaciteit draaien. Hunter Laing & co bouwt ook een bezoekerscentrum aan de distilleerderij.

30 januari 2016 – Bernheim Distillery breidt uit

Heaven-Hill-Brands newDe Amerikaanse producent Heaven Hill, bekend van Bourbons als Evan Williams en Elijah Craig, breiden voor de derde keer hun Bernheim distilleerderij in Louisville (kentucky, USA) uit. De uitbreiding is nodig omdat de distilleerderij momenteel  24 uur per dag, 7 dagen op  draait. De uitbreiding omvat een nieuwe distilleereenheid, compleet met mash tun, fermentatieketels en een nieuwe stookkolom. De expantie zal de productiecapaciteit van Bernheim Distillery opvoeren tot 80 miljoen liter alcohol/jaar.

Naar aanleiding van de verbouwingen kocht Heaven Hill een stuk land van 73 hectare aan. deze ruimte biedt ook plaats aan 8 lagerhuizen die gebouwd zullen worden. Met de twee warehouses die momenteel in aanbouw zijn heeft Heaven Hill in totaal 53 warehouses met een opslagcapaciteit van 1,2 miljoen vaten. Maar die zitten nagenoed volledig vol.

bernheim distillery

Onlangs nog kondigde Heaven Hill aan de leeftijd op hun Elijah Craig 12y te verwijderen. Voortaan zou deze small batch bourbon bestaan uit vaten die tussen de 8 en 12 jaar rijpten. Op die manier wil de distilleerderij meer armslag hebben om een stock aan oudere bvaten op te bouwen, nodig voor de Elijah Craig 18y en 23y expressies.

***
Naar aanleiding van de aankondiging cvan een nieuwe distilleerderij op Islay ging The Tulip Glass op zoek wat er van alle nieuwe distilleerderijprojecten waar we de voorbije jaren over raporteerden is geworden. Wat kunnen we in 2016 verwachten aan nieuwe whisky’s?

Wij tellen sinds 2004 38 aangekondigde distilleerderijprojecten in Schotland. Van een aantal volgden we de vorderingen nauwgezet op. Van een aantal weten we dat ze in productie zijn, van sommigen zijn er zelfs al producten verkrijgbaar. We geven een overzicht :

 • Glengyle Distillery : actief sinds 200. Brengt Kilkerran whisky op de markt sinds 2007. Dit jaar verwachten we de eerste standaardexpressie, een 12 jaar oude.
 • Daftmill Distillery : actief sinds 2005. Nog geen whisky beschikbaar. Eigenaar Francis Cuthbert is een zeer geduldig man, en wacht tot zijn whisky rijp is.
 • Kilchoman Distillery : actief sinds 2005. Brengt sinds 2009 ‘limited releases’ uit. In 2012 lanceerden ze hun eerste standaardbotteling Kilchoman Machir Bay.
 • Ailsa Bay Distillery : actief sinds 2007. Eigenaar W. Grant & Sons bouwde deze distilleerderij met als doel malt voor hun blends te produceren, en zo de druk van hun andere malt distilleerderijen The Balvenie en Glenfiddich weg te halen. Ailsa Bay had niet de bedoeling als Single Malt op de markt te komen, maar verschijnt deze maand als NAS (No Age Statement) botteling in Scandinavië, en later in Groot-Brittannië.
 • Abhainn Dearg Distillery : actief sinds 2008. Sinds 2011 is er in beperkte oplage een 3 jaar oude expressie beschikbaar. Maar de producenten willen wachten tot 2018 om een 10 jaar oude expressie uit te brengen.
 • Roseisle Distillery : actief sinds 2009. Bulkdistilleerderij die malt whisky produceert voor Diageo. Geen intenties om als single malt op de markt te verschijnen.
 • Eden Mill Distillery : actief sinds 2011. Nog geen whisky op de markt. De meeste vaten werden via crowd funding aan ‘cask owners’ verkocht.
 • Wolfburn Distillery : actief sinds 2013. Geruchten vertellen dat dit jaar hun eerste whisky op de markt gebracht wordt.
 • Strathearn Distillery : actief sinds 2013. Hun eerste whisky wordt in september 2016 verwacht.
 • Annandale Distillery : actief sinds 2014. Nog geen releases aangekondigd (logisch, want de distilleerderij is nog geen drie jaar in productie). Produceren twee soorten spirit : een ongeturfde versie die Man o’ Words whisky zal worden, en een geturfde versie die Man o’Sword whisky zal heten.
 • Ardnamurchan Distillery : actief sinds 2014. Nog geen releases aangekondigd. Distilleerderijproject van de onafhankelijke bottelaar Adelphi.
 • Ballindaloch Distillery : actief sinds 2014. Nog geen releases aangekondigd.
 • Kingsbarns Distillery : actief sinds 2014. Nog geen releases aangekondigd. Distilleerderijproject van de onafhankelijke bottelaar Wemyss.
 • Arbikie Distillery : actief sinds 2015. Brengt vodka en gin op de markt. Whisky rijpt nog. Mogelijkheid om ‘cask owner‘ te worden.
 • Dalmunach Distillery : actief sinds 2015. Bulkdistilleerderij op de site van de voormalige Imperial distilleerderij voor producent Pernod-Ricard.
 • Glasgow Distillery : actief sinds 2015. Brengen reeds whisky uit onder de naam Prometheus, maar deze werd niet zelf gedistilleerd.
 • Isle of Harris distilleerderij : actief sinds 2015. Deze distilleerderij is nog bezig met ‘proefdistillaten’. In 2016 raakt deze distilleerderij volledig operationeel.
 • The Glasgow Distillery : in opbouw. Niet te verwarren met bovenstaande Glasgow Distilleerderij. The Glasgow Distillery is het distilleerderijproject van onafhankelijk bottelaar AD Rattray.
 • Hollyrood Park Distillery : in opbouw. Microdistilleerderij in Edinburgh. Men verwacht in de loop van 2016 met stoken te beginnen.
 • Lindores Abbey Distillery : in opbouw. Bouwvergunning werd in september 2015 goedgekeurd. Productie zal vermoedelijk opgestart worden in 2016 of 2017.
 • Saxa Vord Distilleerderij : actief sinds 2014. Distilleerderijproject op de Shetland eilanden. Produceren gin, en hebben de intentie de meest Noordelijke Schotse whisky te produceren. In afwachting brengen ze een blended malt whisky op de markt, maar deze wordt niet zelf gedistilleerd.
 • Dornoch Distillery : in opbouw. Microdistilleerderij, bouwvergunning in aanvraag.
 • Glen Wyvis Distillery : in opbouw. Verkopen gin, willen in 2017 whisky produceren.
 • Falkirk Distillery : in opbouw. Het laatste nieuws hierover dateert alweer uit augustus 2015. Woordvoerster Fiona Stewart meldde toen ‘binnen de zes of zeven maand operationeel’ zou zijn. We verwachten binnenkort meer nieuws.
 • Torabhaig Distillery : in opbouw. Ruwbouwwerken zijn nog bezig. Men hoopt in 2017 operationeel te zijn.
 • Gartbreck Distillery : in opbouw. Dit voorjaar starten de ruwbouwwerken.
 • Ardnahoe Distillery : Bouwvergunning toegekend. Distilleerderijproject van de onafhankelijke bottelaar Hunter Laing & co.
 • Port Charlotte Distillery : status onbekend. Distilleerderijplannen op Islay van Bruichladdich bezieler Mark Reynier. Port Charlotte whisky wordt voorlopig in de Bruichladdich distilleerderij gestookt. Sinds zijn vertrek bij Bruichladdich heeft Mark Renier zich op een whiskey project in Ierland gestort : de Waterford Distillery. De nieuwe eigenaar van Bruichladdich, Rémy-Cointreau, lijkt geen bouwplannen te hebben.
 • Farkin Distilleerderij : status onbekend. Distilleerderijproject op Islay van The Whisky Exchange eigenaar Sukhinder Singh.
 • Longship Distillery : status onbekend. Plannen van de Zweedse (whisky) distilleerderij Grythyttan om (een deel van) de productie naar het Schotse eiland Orkney over te brengen. Sinds de aankondiging in 2014 is het akelig stil, en de facebookpagina is verdwenen.
 • Portavadie Distillery : status onbekend. Naar verluid zijn er enviromental issues voor met de bouw begonnen kan worden.
 • Aberargie Distillery : status onbekend. In 2013 aangekondigd, maar sindsdien blijft het radiostil.
 • Moss Burn Distillery : status onbekend. Lowland distillery, in 2014 aangekondigd, samen met en door dezelfde initiatiefnemers als de Torabhaig distilleerderij op Sky. Naar verluid zijn er complicaties om de bouwvergunning rond te krijgen.
 • Three Stills Distillery/Borders Distillery : bouwvergunning aan R&B toegekend in novermber 2015. Men hoopt in 2016 met de renovatie van een oud industriegebied nabij de Schots-Britse grens te beginnen, en in 2017 operationeel te zijn. De Three Stills Compagny brengt de blended whisky Clan Fraser uit.
 • Isle of Raasay Distillery : status onbekend. Het andere distilleerderijproject van R&B. Deze laatste geeft wel al ‘Border whisky’ en ‘Raasay whisky’ uit, maar deze werden niet door henzelf gestookt.
 • Isle of Barra Distillery : in opbouw. Geen details over wanneer de distilleerderij in productie gaat.
 • Huntly Distilleerderij : status onbekend. Distilleerderijplan in Speyside van onafhankelijk bottelaar Duncan Taylor.
 • Lochlea Distillery : bouwvergunning aangevraagd. Lowland microdistilleerderij die Robert Burns wil eren.

Veel om naar uit te kijken dus. Ook al blijven heel wat ‘geruchten’ niet hard te maken. Volgende keer kijken we verder welke nieuwe distilleerderijen we in Ierland mogen verwachten.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ... en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dit was … januari 2016

 1. Pingback: Dit was … februari 2016 | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s