Mackmyra Svensk Rök (46,1%)

In 2013 lanceerde de Zweedse distilleerderij Mackmyra een gerookte versie van haar whisky. Hoewel Zweden rijk is aan turf, werd de mout niet ‘geturfrookt’ zoals dat in Schotland het geval is. Om een rokerig karakter te verkrijgen werd de mout (deels) op een vuur van het hout van de jeneverbesconifeer en veenmos gedroogd.

Mackmyra heeft inmiddels al twee distilleerderijen in bezit : de oorspronkelijke uit 2002 gevestigd in een oude electriciteitscentrale, en een nieuwe, moderne distilleerderij even buiten het stadje Mackmyra, die gebruikt maakt van de zwaartekracht om het productieproces energiezuiniger te maken.

Mackmyra Svensk Rök (46,1%)

1-mackmyra-whiskyKleur : Lichter dan goud.

Geur : Verse pijptabak, cannabis. Humus. Een lentewandeling door het moeras. Een vuurtje van natte bladeren. Erg clean. Zoete pijprook. Aangename, ronde neus, met steeds meer frisse citrustoetsen nu. Subtiel. Smeulend stro.

Smaak : Vooral fris. Citrus, sappige eik, zoete rook. Wat een clash van smaken. Suikerzoete turf met moutaroma’s en een anijsachtige kruidigheid. Gecarameliseerde vruchten en vanille zoals we die kennen van een vers ex-Bourbon vat. Mooie balans.

Finish : Lang, met een flinke kruidigheid voorop. Subtiele rook en frisse fruitoetsen vormen een broos maar evenwichtig naspel.

Balans : Kijk, dit kan je ook doen met turf. Fascinerend, prikkelend experimenteel.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mackmyra en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s