Profiel : Tullibardine Distillery

Tullibardine staat steevast onderaan de alfabetische lijst van distilleerderijen in Schotland. Misschien is het omdat niemand tot beneden scrollt dat deze distilleerderij een nobele onbekende blijft?

tullibardine stillsDe Tullibardine distilleerderij, met een productiecapaciteit van 3 miljoen liter alcohol, werd in 1949 gebouwd uit een oude brouwerij, en gaat een paar decennia later over in in de holding Inverhouse Distillers die eigenaar blijven tot 1993. In dat jaar wordt Tullibardine over gekocht door Whyte & MacKay (Fortune Brands), die de distilleerderij een jaar later, in 1995, sluit. Zoals dat wel vaker gaat in Schotse distilleerderijen wordt de productie dan stilgelegd, maar blijft de apparatuur intact. ‘To mothball a distillery’ – vrij vertaald : de distilleerderij wordt in de mottenballen gelegd. Wanneer ooit de vraag naar whisky stijgt, moet dan geen nieuwe distilleerderij gebouwd worden. Men kan dan het koper oppoetsen en de distilleerderij weer onder stoom zetten.

Pas in 2003, wanneer de distilleerderij voor 1,1 miljoen Britse pond (een vriendenprijsje) wordt gekocht door een consortium, gaat ze weer in productie. Het consortium neemt John Black in dienst, als distillery manager. Black deed ervaring op bij Ardbeg, Cardhu, Auchentoshan en Scapa. In 2011 wordt de distilleerderij over gekocht door een Frans bedrijf, Picard Vins & Spiritueux, die meteen zwaar investeert. De productie wordt opgedreven en een bezoekerscentrum gaat open. In 2015 kocht de eigenaar een aanliggende shopping park op waar ze een eigen bottelarij en nieuwe lagerhuizen willen bouwen.

Tullibardine logo - oud VS nieuw

Tullibardine logo – oud VS nieuw

Tullibardine heeft de naam een erg olieachtige en florale whisky te zijn. Picard Vins & Spiritueux kocht in 2008 al het merk Highland Queen van Glenmorangie over. Met een eigen distilleerderij, die eveneens een lichte en florale whisky kon produceren, kregen ze zelf de whisky in handen die het hart van deze blend kan vormen.

De nieuwe eigenaar mikt op Amerika, en vandaag is de export met 400% gestegen. Om dat vol te houden werd de range in 2013 volledig omgesmeten, met de nadruk op NAS whisky. De centrale expressie wordt de Souvereign. Daarnaast worden enkele finishes uitgebracht, gekenmerkt door een cijfer dat verwijst naar vatinhoud van de finish. Deze finish betekent dat de whisky, na rijping op ex-Bourbon vaten, nog een tweede rijping kreeg op een ander type vat. In het geval van Tullibardine zo’n 12 maand. Onder hen een Burgundy Finish op vaten van Chateau Suduiraut – een wijnhuis in bezit van Picard Vins & Spiritueux. Daarnaast is er ook een finish op ex-Sauterne vaten en ex-Sherry vaten.

tullibardine_range_3

Tullibardine_Distillery_Visitor_Centre__Blackford,_Perthshire_-_geograph_org_uk_-_49374Op de flessen en merchandise van Tullibardine staat prominent het getal ‘1488’. De oplettende lezer zal weten dat dit niet het stichtingsjaar van de distilleerderij kan zijn. Het getal verwijst naar een jaartal uit de geschiedenis van de brouwerij. Volgens de legende liet koning James IV in die brouwerij het bier brouwen dat werd geserveerd op zijn kroningsfeest in 1488. James IV is trouwens de laatste Engelse vorst die sneuvelde op het slagveld, in 1513.

Update 11/02/2016 © The Tulip Glass

Technische fiche :

Status : actief
Regio : Schotland, Highlands
Opgericht : 1949
Eigenaar : Picard Vins & Spiritueux
Capacitieit : 3 miljoen liter alcohol/jaar
www.tullibardine.com
The Tulip Glass taste notes
The Tulip Glass Whisky Kaart

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Profiel : distilleerderijen, Tullibardine en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s