Dit was … februari 2016

3 februari 2016 – SWA onderhandelt over een nieuwe ‘tax cust’

scotchwhiskyDe Scotch Whisky Association (SWA, een belangenorganisatie van de Schotse whiskyindustrie) onderhandelt over een nieuwe taxverlanging van 2% op Schotse whisky (en sterke drank). Vorig jaar voerde de Britse belastingdienst reeds een belastingverlaging in van 2%, met positieve gevolgen. Zoals gehoopt leverde deze verlaging van tax op sterke drank juist een vermeerdering op van tax inkomsten voor de Britse regering, en wel met bijna £100 miljoen. De SWA pleit voor een verdere verlaging met 2% met als doel de industrie een nieuwe boost te geven, meer tewerkstelling te creëren en de ongelijkheid met wijn en bier – die minder tax betalen – weg te werken. 76% van de prijs van een fles whisky gaat in Engeland naar tax. Op 16 maart wordt de regeringsbegroting in Groot Brittannië voorgelegd. De SWA noemde de onderhandeling constructief.

9 februari 2016 – R&B Distillers krijgen toestemming op Raasay

RaasayIn ons vorig maandoverzicht brachten we een overzicht van nieuwe Schotse distilleerprojecten. Daarin maakten we melding van een nieuwe distilleerderij op het eiland Raasay, maar konden niks vertellen over de status van dit project. Deze maand kregen we te horen dat initiatiefnemer R&B Distillers toestemming kreeg voor de bouw van de distilleerderij.

De bouwwerken beginnen vermoedelijk in april 2016, en de initiatiefnemer heeft begin 2017 in productie te gaan. Maar het zal minstens tot 2020 duren voor we de kans krijgen voor we hun whisky kunnen proeven. Naast een distilleerderij komt er ook een bezoekerscentrum en zal een Victoriaans hotel op het distilleerderijterrein worden gerenoveerd. R&B Distillers wil 11 mensen tewerkstellen, en belooft deze te rekruteren uit de 120 eilandbewoners.

Kan whisky stoken nog idyllischer?

Kan whisky stoken nog idyllischer?

Ook over de Wolfsburn distilleerderij hebben we nieuws. Zoals we vorige maand berichtten zat hun eerste release er aan te komen. Inmiddels is deze een feit, en deze eerste Wolfsburn whisky zal te proeven zijn op het International Whiskyfestival te Gent volgende week.

11 februari 2016 – Ailsa Bay Single Malt een feit

Ailsa-Bay-1Nog vorige maand kondigden we de release van de eerste Ailsa Bay Single Malt aan. Ailsa Bay is de malt distilleerderij van W. Grant & Sons (Glenfiddich en The Balvenie) op het Girvan Grain Distillery terrein in de Lowlands. Het is een NAS (No Age Statement) botteling geworden van een stevig geturfde whisky. W. Grant & Sons laat zich ook hier opnieuw van haar experimentele kant zien, in wat ze zelf de omkering van het ‘finishing’-proces noemen. De whisky kreeg eerst rijping van enkele maanden op kleine vaten afkomstig uit de New Yorkse Tuthilltown distilleerderij (Hudson Baby Bourbon) om daarna een ‘klassieke’ rijping te krijgen op Amerikaanse first fill, refill en ‘virgin oak’ vaten. Wij zijn alvast benieuwd.

11 februari 2016 – Schotse whisky heeft nog groeimarge

Het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Technavio presenteert haar rapport die een voorspelling van de Schotse whiskymarkt doet tot 2019. Het besluit dat er in de periode 2015 – 2019 een groeimarge is van ongeveer 5%.

technavio_logo_BEST

Technavio besluit de Europa de belangrijkste afzetmarkt voor Schotse whisky blijft, hoewel ze een lichte daling van omzet op deze markt verwacht. Opmerkelijk is dat het adviesbureau de Turkije als een belangrijke factor ziet. In 2014 steeg de import van Schotse whisky in Turkije met 4%. Noord-Amerika is de tweede belangrijkste afzetmarkt voor Scotch, maar de groeiende populariteit van Bourbon en Tennessee whiskey vertraagt de groei van Schotse producten. Zuid-Amerika blijft dan weer een belangrijke groeimarkt voor blended whisky’s. Zo zag producent Diageo de verkoop van Johnny Walker na de ‘Keep Walking Mexico’ campagne in dat land met maar liefst 40% stijgen.

Scotch whisky exportsHet grootse potentieel voor Schotse whisky situeert Technavio in Zuid-Oost Azië, waar het een groei van 9% verwacht. Deze stijging schrijft het vooral toe aan de toenemende bevolking, de groeiende middenklasse en de verwestersing van deze regio.

Ook voor andere ‘spirits’ publiceerde het onderzoeks- en adviesbureau haar rapporten. Zo voorspelt het een verder verval van de vodka-markt, maar ziet het in Tequila, mescal en het Braziliaanse cachaça veel groeipotentieel. Ook rum zal van de toenemende interesse in ‘brown spirits’ profiteren, maar lijkt veroordeeld tot een eeuwige tweede plaats. Over de gin-rage vinden we niks terug, vermoedelijk omdat dit fenomeen te beperkt blijft tot een deel van West-Europa.

24 februari 2016 – Elijah Craig Small Batch Bourbon wordt NAS

Heaven-Hill-Brands newProducent Heaven Hill bevestigt dat het de leeftijd laat vallen op de immens populaire Elijah Craig 12y Small Batch Bourbon. Zo hoopt Heaven Hill Elijah Craig toegankelijk te maken voor een breder segment van de bevolking en significante prijsstijgingen te vermijden.

De groeiende populariteit van Amerikaanse whiskey wordt ook bevestigd door het International Wine & Spirit Report (IWSR). Amerikaanse whiskey is momenteel de snelst groeiende sector binnen de sterke dranken. Hoewel Schotse whisky nog steeds de best verkochte ‘spirit’ is, voorspelt IWSR En wanneer deze groeicijfers aanhouden zal verkoop van Bourbon en Tennessee Whiskey rond 2020 de verkoop van Scotch wereldwijd overtreffen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in News en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s