Dit was … april 2016

04/04/2016 : Niet-Schotse whisky in de lift

justdrinks-withstrap-blueEen onderzoek van ‘Just Drinks’ en ‘IWSR’, twee gespecialiseerde tijdschriften rond alcoholische dranken, voorspelt een groei van bijna 5% voor niet-Schotse whisky in de periode 2015/2020. Europa blijft een zeer belangrijke groeimarkt.

Uit de analyse van de tijdschriften zal 98% van de groei zich manifesteren in India. Op dit ogenblik zijn al 8 van de 10 best verkochte whisky’s van Indische makelij. Verder benadrukt het onderzoek de groeimarge op de Amerikaanse markt. Daar steeg het verkoopvolume tussen 2009 en 2014 5,6%, en voorspelt het onderzoek een verdere groei van 4,4% in de periode tot 2020.

jvdMIN-_Tenslotte ziet de analyse een verder zetting van de expansie van Ierse whiskey. Deze was in de periode 2009-2014 de snelst groeiende sector (10,5%). Deze groei zal zich naar alle verwachtingen verderzetten. We kunnen terecht van een Renaissance van de Ierse industrie spreken.

 

 

25 april 2016 : India krijgt derde ‘Single Malt’

Rampuir SMEn om het woord bij de daad te voeren : de Rampur Distilleerderij van de producent Radico Khaitan kondigde aan een ‘Single Malt Whisky’ op de markt te brengen. De distilleerderij produceert al sinds 1990 malt whisky, maar versnijdt deze met alcohol gestookt uit molasse, tot goedkopere producten. Maar nu acht Radico Khaitan, de grootste alcoholproducent in India, de tijd rijp om ook single malt whisky op de markt te brengen. De wereldwijde lancering van India’s derde single malt is voorzien voor mei.

28/05/2016 : Brown Forman neemt BenRiach Distillery Compagny over

Als er één nieuwsfeit was dat deze maand insloeg al seen bom, dan was het deze deal tussen enerzijds BenRiach distillers (eigenaars van o.m. BenRiach, Glendronach en Glenglassaugh) en anderzijds Brown-Forman (producent van onder meer Jack Daniels). Brown-Forman koopt het consortium voor 285 miljoen Britse pond (360 miljoen Euro). Brown-Forman verloor voet op Schotse bodem toen ze in 2005 Glenmorangie aan Moët-Hennessy (LVHM) verkocht.

Billy Walker van /BenRiach Distillers Compagny

Billy Walker van /BenRiach Distillers Compagny

Billy Walker kocht BenRiach in 2004 voor 5 miljoen Britse pond (6,3 miljoen Euro). In 2008 kocht hij de Glendronach distilleerderij voor 15 miljoen pond (19 miljoen Euro). In 2013 kochten ze er ook de Glenglassaugh distilleerderij bij, vermoedelijk voor 35 miljoen Britse pond (44,3 miljoen Euro).

De groep kocht in 2012 ook een botteling plant voor 27 miljoen Britse pond (34 miljoen Euro) en investeerde minstens 25 miljoen Britse pond (31,6 miljoen Euro) in herstellingen en renovaties. Naar schatting kostte de investering dus minstens 107 miljoen pond (135 miljoen Euro). Reken uit de winst …

Deze berekening geeft ook mooi weer hoe de waarde van een distilleerderij tussen 2004 en heden is gestegen.

Bouwperikelen

luxco-squarelogo-144680011629106/04/2016Luxco, een Amerikaanse alcoholproducent, plant de bouw van een nieuwe distilleerderij in Bardstown, Kentucky. De distilleerderij moet in het najaar van 2017 operationeel zijn. Er komt ook een bezoekerscentrum, ingepast in de toeristische ‘Kentucky Bourbon Trial’. Met deze nieuwe distilleerderij wil de producent tegemoet komen aan de stijgende vraag naar haar Bourbons.

 

BBC_BizWire20/04/2016 – De Bardstown Bourbon Compagny, eveneens in Bardstown, Kentucky, staat een stap dichter met de opening van haar distilleerderij. Op spectaculaire manier werd de 15,5 hoge kolomopstelling met een kraan in de stookkamer neergelaten. De Bardstown Bourbon Compagny wil in september dit jaar aan het stoken gaan.

 

Balcones small21/04/2016 : Eveneens in Amerika, ditmaal in Texas, opent een nieuwe distilleerderij de deuren. De nieuwe Balcones distilleerderij komt beter tegemoet aan de stijgende vraag naar de Balcones producten. Het Balcones-avontuur begon in 2008 met een kleine craft-distillery. Dankzij de vele prijzen en nominaties won het merk snel in aanzien. In 2014 begon Balcones aan de bouw van een nieuwe distilleerderij, die vier keer de capaciteit heeft van de vorige. En tenslotte nu in gebruik werd genomen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ... en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s