Dit was … mei 2016

04/05/2016 : Onderhandelingen rond de overname van het Ierse merk Paddy

Het Amerikaanse Sazerac, bekend van de Sazerac rye whisky, onderhandelt met Irish Distillers (Pernod-Ricard) over de acquisitie van Paddy Irish Whiskey. Irish Distillers willen hun portfolio vereenvoudigen, en hun sleutelproducten zoals Jameson en Powers beter ondersteunen.

paddy_old_irish_whiskeyPaddy Irish Whiskey is de vierde best verkochte Ierse whiskey wereldwijd. Het is een ‘triple distilled’ blended whiskey dat zowel graanwhiskey als malt whiskey en de typisch Ierse pot still whiskey bevat. De naam Paddy werd in 1912 bedacht, en verwijst naar de succesvolle verkoper Patrick ‘Paddy’ J. O’Flaherty. De sterverkoper werd als het ware synoniem voor het merk. In de jaren ’20 werd Paddy als één van de eerste whiskey’s in flessen gebotteld. Voorheen werd de whiskey in vaten aangeleverd aan café’s en kruidenierszaken. Zo probeerde de producent de veel voorkomende techniek om whiskey met water te verdunnen te voorkomen. De Ierse whisky industrie is in volle expansie, en trekt nieuwe spelers op de markt aan. Paddy is vooral in Ierland zeer geliefd, en Irish Distillers wil zich meer op de exportmarkt concentreren.

 

10/05/2016 : Longmorn Distilleerderij even ontruimd

Een lek in een chemische tank legde even de productie van de Longmorn distilleerderij nabij Elgin (Speyside) stil. De tank was gevuld met een schoonmaakmiddel voor de leidingen en opslagtanks. Contact met de huid kunnen brandwonden veroorzaken, en bij inademing kan het ademhalingsproblemen veroorzaken.

Longmorn Distillery, Fogwatt, Moray, where staff were evacuated after a chemical spill. Picture by Gordon Lennox 09/05/2016

Longmorn Distillery, Fogwatt, Moray, where staff were evacuated after a chemical spill.
Picture by Gordon Lennox 09/05/2016

De brandweer van Speyside en Aberdeenside had enkele uren de handen vol om de lek te dichten en het vrijgekomen schoonmaakmiddel te neutraliseren en schoon te maken. Eigenaar Pernod-Ricard laat intussen weten dat er geen werknemers gewond raakten, en dat de productie inmiddels weer is opgestart.

17/05/2016 : Export Schotse whisky daalt

scotchwhiskyDe Scotch Whisky Association (SWA) laat weten dat in 2015 2,8% minder whisky werd geëxporteerd dan in 2014 en dat de waarde van die export met 2,4% daalde. Al relativeert de SWA meteen deze cijfers, en benadrukt ze dat Scotch een sterk product blijft. Bovendien benadrukt de SWA dat deze cijfers sterk verschillen van regio tot regio. De daling is het sterkst voelbaar in landen die een op brandstoffen geënte economie hebben, zoals Brazilië en Rusland.

Wat blended whisky betreft, stelt de SWA vast dat de waarde sterker is gedaald dan het volume. Dit geeft aan dat de prijs van blended whisky globaal gezien onder druk staat. Ook de export van het volume van Single Malt Whisky daalde, maar daar zien we wel nog een kleine groei van de waarde.

79da0ed5-14be-4894-9428-0ed740a6e562.img-860x450

Het grootste deel van de daling wijt de SWA aan een forse daling van de verkoop van bulk whisky (-6,9%). Maar zelf zien ze dit als een correctie van de sterke stijging van bulk verkoop in 2013 en 2014.

30/05/2016 : Diageo opent Johnny Walker House in Schiphol

In Singapore, Seoul, Mumbai, Beijing en Taiwan was al een Johnny Walker House, maar nu krijgt ook Europa er één. Met de Europese vesting toont het Schotse Diageo, de producent van Johnny Walker, dat ook de Europese markt nog een significante betekenis heeft voor deze blended whisky. Met dit zevende Johnny Walker House in Hal 2 van Schiphol wil Diageo de reiziger inspireren en laten kennismaken met de geschiedenis en de kunst van het distilleren. Ook zullen er single malts uit de Diageo portefeuille gepromoot worden.

06-johnnie-walker-house-seoul

Bouwperikelen

yh4k5rykb86znn3uawxz4xoxitafx118/05/2016InchDairnie distilleerderij in Fife is aktief. Het stookproject van Ian Palmer wil het eerste jaar 2 miljoen liter alcohol stoken. Een deel wordt bewaard om als single malt op de markt te verkopen. Een ander deel zal in bulk verkocht worden om in blends te verwerken. Ian Palmer hoopt in 2029 InchDairnie als single malt op de markt te zetten.

 

Buffalo Trace Visitor Centre

Buffalo Trace Visitor Centre

20/05/2016Sazerac investeert 200 miljoen dollar om de activiteiten van haar Buffalo Trace distilleerderij uit te breiden. Zo wil ze tegemoetkomen aan de stijgende vraag naar Bourbon. De capaciteit van de distilleerderij wordt uitgebreid, en men wil 30 nieuwe lagerhuizen bouwen, gespreid over de volgende 10 jaar.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ... en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s