Lagavulin 8y 200th anniverary (48%)

Tweehonderd jaar geleden opende de Lagavulin distilleerderij op het Schotse Islay officieel haar deuren. Officieel, want op die plek werd al heel wat langer whisky gestookt. Om dit te vieren brengt Lagavulin een speciale botteling uit. Lang konden ze bij Lagavulin geheim houden wat dit zou worden. Er werd gespeculeerd over extra-premium Lagavulin uit de tijd dat dieren nog spraken.

lagavulin distilery

Maar dat werd het niet. De feesteditie is een zeer prijslijke 8 jaar oude whisky geworden. Lagavulin zelf verklaart dat de whisky 200 jaar geleden veel jonger gedronken werd. Deze 8 jarige expressie ligt dichter bij de whisky van 200 jaar geleden dan de oude expressies van nu. Maar op een andere manier kan deze expressie ook een belangrijke bijdrage bieden. In plaats van de leeftijd van deze whisky te verbergen achter een mist van inventieve naamgeving, koos eigenaar Diageo voor een niet mis te verstane vermelding van de leeftijd. En die ligt een stuk lager dan wat de gemiddelde whiskyliefhebber verwacht. Maar symbolisch kan het een belangrijk argument vormen binnen het NAS-debat (No Age Statement)

Lagavulin 8y 200th anniversary (48%)

Lagavulin08yoKleur : Zeer licht

Geur : Volle turf, met een granige ondertoon. Zeer clean. Assig, maritiem. Het strand, het zeewier. Mineralig en knisperende graantoetsen. Elegant.

Smaak : Een rokerigheid, zo typisch voor Lagavulin. Assig, wat ‘meaty’ en een zilte toets. Het korstje van een entre-côte op de barbecue. Gegrilde pinda’s. Daarachter zachte karamelfudge.

Finish : Een smeulend haardvuur. Zilt. Eeuwig.

Balans : Cleaner dan de Lagavulin 16. Leunt sterker aan bij de Lagavulin 12y. De jeugdigheid wordt fantastisch gecoutered door een iets hoger alcoholgehalte. Maar verdomd lekker. I love it.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Lagavulin en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s