Profiel : Bowmore distilleerderij

Bowmore is de oudste nog actieve distilleerderij van Schotland. Ze is actief sinds 1779. Zoals dat wel vaker gaat, veranderde de distilleerderij regelmatig van eigenaar, bleef ze soms jaren inactief, en werd ze vooral ingezet om graanwhisky op smaak te brengen. Een andere distilleerderij, Glenturret, claimt nog ouder te zijn. Zij verklaren sinds 1775 te stoken. Aan de andere kant waren er al plannen voor een distilleerderij toen het stadje Bowmore uit de grond verrees, rond 1768. Het is niet onlogisch dat David Simpson toen al plannen had om een distilleerderij te bouwen, alleen daar zijn geen schriftelijke bronnen van. Evenmin is zeker of de Bowmore distilleerderij waar in 1779 sprake van was op dezelfde plaats lag van de huidige Bowmore distilleerderij. Ook de claim van Glenturret is niet eenduidig. In 1775 richtten smokkelaars er de Hosh distilleerderij op, die pas in 1826 de naam Glenturret kreeg. Wel is die distilleerderij op dezelfde plek gebleven. Maar laten we ons niet verliezen in historische details.

bowmore in the sun

In 1963 werd de distilleerderij aangekocht door Stanley P. Morrison, de grondlegger van Bowmore-Morrison zoals we dit nu kennen. Hij breide de distilleerderij uit van 2 naar 4 ketels, en hij begon er een bezoekerscentrum. Het water wordt via een aangelegd kanaal naar de distilleerderij gebracht.

Morrison stuurde Bowmore steeds meer in de richting van een Single Malt. Samen met Glenfiddich en Macallan werd Bowmore één van de vroegste en meest gehypte Single Malts na de Tweede Wereldoorlog. Het bekende dunnage warehouse No1, dat onder de zeespiegel ligt, is vermoedelijk het oudste lagerhuis van Schotland.

beam-suntory-logo2In 1994 ging Morrison-Bowmore over in Suntory, een Japanse whiskyproducent. Suntory bundelde haar Schotse activiteiten onder Morrison-Bowmore. Dit bedrijf omvatte naast de Bowmore distilleerderij ook de Auchentoshan en GlenGarioch distilleerderijen. Ze profileerden deze single malts als drie stijlen van de voornaamste Schotse regio’s: Lowlands, Highlands en Islay. In januari 2015 koopt Suntory de Amerikaanse Bourbon-producent Jim Beam (Beam Inc.) op. Jim Beam bezat ook de Ardmore en Laphroaig distilleerderijen. Het nieuwe Beam-Suntory heeft in totaal dus 5 Schotse distilleerderijen in handen, en is de 3e grootste speler op de markt van sterke drank (na Diageo en Pernod-Ricard).

9568Suntory moeten we kennen van de film Lost in Translation. In de film moet acteur Bob Harris (gespeeld door Bill Murray) in Japan een reclamespot opnemen voor Hibiki whisky – de blended whisky van Suntory. Deze Japanse producent beschikt ook over twee Single Malt distilleerderijen op Japan :Yamazaki en Hakushu.

Bowmore had een core range van leeftijdswhisky’s (12, 15, 17, 18, 25 en 30) en een aantal leeftijdsloze (Legend, Surf, …). In de jaren ’90 experimenteerde ze ook fel met cask finishes (wijn, porto, Sherry). In 2014 werd de range grondig door elkaar gehaald. De nieuwe leeftijdsloze whisky’s zijn Black Rock (ex-Oloroso sherry casks), Gold Reef (first fill bourbon) en Springtide (first fill Bourbon). Daarnaast werd de 17y opgewaardeerd tot de White Sands (17y, ex-bourbon vaten)en wordt duty free verkocht. Ook met hun 10y Tempest (first fill Bourbon) en Devil’s Cask (first fill Oloroso) oogste Bowmore veel success.

Bowmore's moutvloer

Bowmore’s moutvloer

De grote ketels van Bowmore, met hun stijl opgaande lyne-arm

De grote ketels van Bowmore, met hun stijl opgaande lyne-arm

Bowmore heeft een heel eigen stijl. Combinatie van medium-geturfde met bloemige-fruitige toetsen. Sommigen menen er steevast iets lavendel of viooltjesachtig in te herkennen, wat in de ’80 de bijnaam ‘French Whore Perfume’ opleverde. Vermoedelijk lag een afwijking in het distilleerproces hier aan de basis van. De distilleerderij zelf heeft altijd het probleem ontkend. Pas recentelijk gaf ze het (min of meer) toe dat er in de jaren ’70 problemen met het distilleren waren. Sinds 2000 is dat karakter minder uitgesproken – het betreft vooral bottelingen uit ’80 en ’90.

Voor wie de kans krijgt naar Islay te gaan, zeker Bowmore bezoeken. Het is één van de weinige distilleerderijen met een nog werkende moutvloer. De Bowmore distilleerderij heeft een eigen moutvloer, die instaat voor ongeveer 30% van de eigen moutproductie. Andere zijn Springbank, Balvenie, Laphroaig, Highland Park, Kilchoman en recentelijk ook BenRiach. Naast de moutvloer, hebben ze ook een prachtige proefruimte in hun bezoekerscentrum, met een groot en breed raam met zicht op de baai. Een plek waar je niet anders kan dan van whisky genieten.

Room with a view

Room with a view

Update 07/06/2016 © The Tulip Glass

 

Technische fiche :

Status : actief
Regio : Schotland, Islay

Opgericht : 1779
Eigenaar : Beam-Suntory
Capacitieit : 2 miljoen liter alcohol/jaar
www.bowmore.com

 

The Tulip Glass taste notes
The Tulip Glass Whisky Kaart

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bowmore, Profiel : distilleerderijen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s