Profiel : Glenmorangie

Glenmorangie was lange tijd een populaire en degelijke whisky. Dat is ze nog altijd, en meer nog : als bedrijf is Glenmorangie op sommige vlakken een ware trendsetter.

GMdistillerytour-image1We kunnen veel vertellen over Glenmorangie. Zoals bij veel Schotse distilleerderijen start de (geschreven) geschiedenis van Glenmorangie ergens in de 19e eeuw. In de Highlands, ver in het Noorden, bouwden de broers William en John Mathesen in 1843 hun boerderij om tot een distilleerderij. Boerderijen, en zeker boerderijen met een molen, waren een ideale locatie voor een distilleerderij. De Morangie Farm was al gekend als brouwerij, dus ze waren al halfweg het whisky productieproces. William wasdaarenboven mede-eigenaar van de nabij gelegen Balblair distilleerderij, het distilleren zat hen als het ware in het bloed zat. Hun ouders en voorouders zouden volgens sommigen al van 1738, of vanaf 1703 volgens anderen als aan het stoken geweest zijn. Het duurde 6 jaar voor de boerderij ook werkelijk in productie ging. Het bedrijf bleef tot 1918 in handen van de familie Mathesen, hoewel ze in 1887 externe partners aantrokken en The Glenmorangie Distillery Compagnie oprichtten. In 2004 ging ze over in LVHM die toen al Ardbeg en GlenMoray (2009 verkocht aan La Martinique) bezat. LVHM bouwde Glenmorangie verder uit tot een premium malt.

glenmorangie

De distilleerderij heeft 8 stookketels (w.o. 2 nieuwe in 2009), en beweert dat ze de langste nekken van heel Schotland hebben. Met deze lange nekken hevelen ze enkel de meest ijle dampen over. Zwaardere substanties blijven beneden hangen. Mooi verhaal, maar eigenlijk zijn het ginketels uit London die door de Mathesens werden overgekocht. Gin werd in die tijd gemaakt van graanafval, en de lange nekken waren nodig om alle onzuiverheden uit het stooksel te houden.

glenmorangie smwsNog een leuk weetje is dat Glenmorangie één van de weinige distilleerderijen is waarvan het leeuwendeel van haar productie (ongeveer 4 milj liter alcohol per jaar) naar single malt gaat. De zeldzame vaten die verkocht werden aan derden werden aangelengd met enkele druppels GlenMoray, zodat ze niet als single malt op de markt konden komen – het zogenaamde teaspooning. De zeldzame niet-officiele Glenmorangie’s die wel als single malt op de markt komen, worden door Single Malt Whisky Society (SMWS) uitgebracht. Deze laatste heeft al lang een sterke band met de distilleerderij (was lange tijd aandeelhouder). De blend van Glenmorangie met enkele druppels GlenMoray komt wel eens als West Port op de markt.

Glenmorangie draagt innovatie diep in het hart. Midden de jaren negentig van vorige eeuw, de whiskyindustrie kent een periode van nieuwe bloei – gaat Glenmorangie als één van de eersten experimenteren met nieuwe expressies. Ze laten hun whisky rijpen op oude wijn-, port en andere vaten. De traditie zwoer trouw aan ex-sherry en ex-bourbon. Maar Glenmorangie benutte de specifieke smaakaspecten van die vaten om aan hun whisky’s iets toe te voegen. Na 2000 zal dit gebruik van ‘finishing’ door de meeste andere distilleerderijen gevolgd worden.

Glenmorangie Ealanta : volgens Jim Murray de beste whisky van 2014

Glenmorangie Ealanta : volgens Jim Murray de beste whisky van 2014

Het kern assortiment van Glenmorangie bestaat uit een 10-jarige expressie (Original), een 18 en een 25-jarige. Daarnaast zijn drie 12-jaar oude expressies met een verschillende finish beschikbaar : Nectar d’Or (ex-Sauterne vaten), Quinta Ruban (ex-porto vaten) en Lasanta (ex sherry-vaten). Na 2007 bouwt Glenmorangie een breder (non age statement) gamma uit voor de travel retail markt. De zogenaamde Private Bottelings. Enkele opmerkelijke verschijningen zijn de Glenmorangie Ealanta (volledig gerijpt op nieuw eiken vaten), de Finealta (licht rokerig) en Signet (waarvoor zwaar gebrande chocolate malt werd gebruikt.

Update 08/06/2016 © The Tulip Glass

 

Technische fiche :

Status : actief
Regio : Schotland, Highlands

Opgericht : 1843
Eigenaar : LVHM
Capacitieit : 6 miljoen liter alcohol/jaar
www.glenmorangie.com

The Tulip Glass taste notes
The Tulip Glass Whisky Kaart

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Glenmorangie, Profiel : distilleerderijen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s