Ailsa Bay (48,9%)

Het was reikhalzend uitkijken naar de botteling van deze ‘undisclosed distillery’. Ailsa Bay is namelijk de malt distilleerderij van W. Grant & Sons (ons bekend van Glenfiddich en The Balvenie) op de site van Girvan (de graanwhiskydistilleerderij). De whisky van Ailsa Bay was bedoeld om volledig in hun blended whisky’s te verdwijnen, en zo Glenfidddich en Balvenie te ontlasten. Maar net zoals met Kininvie destijds, verschijnt Ailsa Bay nu toch als single malt.

Ailsa Bay (48,9%)

Ailsa-Bay-600x600Kleur : Als rijp koren

Geur : Massieve rokerigheid, met daaronder een zoetigheid die moeilijk te plaatsen is. Wit fruit? Broodpudding. Een bos waar het net geregend heeft. Mineralig als natte keien. Wanneer aardappelen gaan aanbranden. Steenkool, op de barbecue ‘the day after’.

Smaak : Hier laat de turf zich meer van zijn medicinaal-rubberige kant zien. Ook hier zeer zoet : gesuikerde gember, zoethout. Dat zoethout vormt de brug naar meer kruidigheid. Trostomaten aan de stengel. Een licht zilte toets.

Finish : Medium. Assige rokerigheid blijft langer hangen.

Balans : Op z’n minst een opmerkelijke whisky. Afwijkend van welke verwachting ook. Eens je over deze verassing heen bent laat-ie zich vlot drinken. Een aparte combinatie van zoet, rokerigheid en kruidigheid.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ailsa Bay en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s