5. Verantwoording en sitemap

Veel van wat geschreven staat is informatie die ik in mij opgenomen heb door het kritisch lezen van vele whisky websites en forums. In het bijzonder heb ik uren gesleten op de site van Malt Maniacs. Deze site bevat werkelijk alles wat je over whisky weten wil. Ook whiskyfora als het Belgische Cask Six (offline gehaald) en het Nederlandse Whisky Forum. Als historicus van opleiding heb ik steeds aandacht gehad voor het kritisch wegen van bronnen. Daar waar mogelijk heb ik de bronnen opgezocht. Een aantal (historische) bronnen en nuttige documenten die vrij beschikbaar zijn heb ik verzameld op volgende link.

Een tweede bron van informatie zijn de eigen ervaringen. Whisky consumeren moet ook een sociale aangelegenheid zijn. Door het praten met mensen uit de sector – handelaars, procucenten, craftsmen, liefhebbers – heb ik veel geleerd. Een deel van deze ervaringen deed ik op tijdens één van mijn whiskyreizen naar Schotland, bijvoorbeeld naar Islay, Speyside en Glasgow. In het bijzonder wil ik mijn counterfellow Tommy Jones van The Spirit Receiver bedanken voor het gezelschap tijdens deze reizen en de andere whiskymomenten zoals de tastings thuis en op verplaatsing. Hij houdt bij mij het ‘whiskyvuur’ wakker, en is een klankbord voor mijn whiskyspinsels.

Tenslotte haal ik ook een deel van mijn ‘wijsheid’ uit boeken. Het lezen van standaardwerken, maar ook van gespecialiseerde wetenschappelijke literatuur, heeft mijn kennis over whisky in ruime mate verrijkt. Mijn basiskennis vond haar fundament in Michael Jackson’s Whisky Encyclopedie en de jaarlijkse uitgave van The Malt Whisky Yearbook. Wetenschappelijke kennis deed ik op uit Whisky. Technology, production, marketing. onder een redactie van Inge Russell. Andere bronnen zijn steeds duidelijk in de tekst aangegeven. In deel 3.5. heb ik de belangrijkste bronnen en boeken opgesomd die mij inspireerden of van nut waren.

Daar waar ik bovengenoemde of andere werken citeer of parafraseer heb ik bronverwijzingen gebruikt, en dit met het meeste respect voor de mensen die ik citeer en parafraseer. Hetzelfde geldt voor afbeeldingen. Een groot deel van de afbeeldingen heb ik zelf genomen. Daarnaast maak ik gebruik van afbeeldingen die vrij beschikbaar zijn op internet, vaak aangeleverd door producenten zelf. Daar waar relevant heb ik de bronvermelding van afbeeldingen vermeld. Dit neemt niet weg dat onbedoeld een formulering of redenering in de geest van een bestaande publicatie of afbeeldingen in deze pagina’s te vinden is zonder bronvermelding, waarvoor op voorhand mijn oprechte excuses. Je kunt steeds contact opnemen in gevallen van twijfel of onduidelijkheid.

Jan Danneel namens The Tulip Glass

SNELMENU:

waar whisky kopen? –  whisky tastingsalles over whisky – festivals – clubs lezen over whiskydocumenten en foto’s

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s