Workshops

tulip glass banner b

whisky tastingsworkshopseventswhisky & cocktail barprivate sessions Gin-Tonic

In de boeiende wereld van whisky duiken met uw organisatie of vereniging? Een jaarlijks uitje, een vormingsavond, viering of thema-avond? The Tulip Glass biedt u het gepaste evenement. Voor wie het ietsje meer mag zijn, biedt The Tulip Glass verdiepende lezingen en cursussen aan.

Bekijk hier onze foto’s

Whisky spreekt tot de verbeelding. Hoe komt dit Schotse levenswater aan zijn specifieke en rijke smaak? Wat is whisky? Hoe proef je het? Waarom is Schotse whiskypopulairder dan de Ierse, waarmee het ooit begon? Ooit al een Belgische whisky geproefd? Aan de hand van beelden, historische verhalen en anekdotes maakt Jan Danneel het verhaal achter whisky aanschouwelijk. Hij neemt je mee naar karakteristieke distilleerderijen, leert je het verschil tussen een blend en een single malt, verkent de verschillende stappen van het productieproces en toont hoe je optimaal geniet van de royale aroma’s die in whisky verborgen – of is het geborgen – liggen.
 

The Tulip Glass heeft volgende sessies voor u klaar :

Sherrybombs
 Venenciadora_serving_Sherry “Ik wist niet dat er zo’n donkere sherry’s bestonden”

Whisky gerijpt op ex-sherry vaten zijn ‘hot’. Whisky en sherry hebben wat met elkaar. Het lijkt een perfect huwelijk. Al sinds de 19e eeuw bestaat in Schotland de gewoonte om whisky op sherry vaten te laten rijpen. Maar wat is sherry nu precies? Vaten van welke types sherry worden in Schotland gebruikt? Waar komen die vaten vandaan? Toch staat het gebruik van sherryvaten in de whiskyindustrie onder druk. Welke uitdagingen ziet deze industrie voor zich? En welke oplossingen hebben zij hiervoor? Natuurlijk proeven we zes voortreffelijke whisky’s met een uitgesproken sherry toets, en twee bijzondere sherry’s.

De sessie duurt ongeveer 2u30, er worden 6 single malt whisky’s geserveerd (2cl), deelnemers krijgen een infomap. Powerpointpresentatie mogelijk.

 

The Tulip Glass geeft ook tastings en proefsessies over sherry of porto. We proeven 7 expressies van deze Spaanse of Portugese nectar, werpen een blik op de rijke geschiedenis van deze versterkte wijnen, ontvouwen het productieproces en staan stil bij de verschillende stijlen.
Whisky en innovatie : trends en uitdagingen voor de industrie
 

macallan new

Een impressie van de nieuwe Macallan distilleerderij (c) Macallan

“Stel je voor dat je vandaag een product maakt waarvan je het eerste exemplaar pas over vijftien jaar kunt verkopen …”

Een verhelderende inkijk vanuit de whiskyindustrie. Voor welke uitdagingen staat de whisky industrie, en welke oplossingen dragen zij aan? Wat zijn de grote mythes over whisky? Wat is er van aan? En hoe ziet de toekomst er uit voor de liefhebber? Wat kunnen we verwachten? Heeft investeren in whisky zin? Op deze en meer vragen geven we een antwoord met deze blik achter de schermen.

De sessie duurt ongeveer 2u30, er worden 6 single malt whisky’s geserveerd (2cl), deelnemers krijgen een infomap. Powerpointpresentatie mogelijk.

 

Ierse whisky : de revival
 FIN_2014-01-30_BUS_001_30475853_I1 “Het was de Ierse whiskey die onder Queen Victoria immens populair was.”

Ooit kende de Ierse whiskey een onverwoestbare reputatie. Maar van de honderden distilleerderijen bleven er eind de jaren ’60 maar twee over. Hoe is het ooit zo ver kunnen komen? Gelukkig herrijst de feniks van de Ierse whisky uit haar as. Talrijke nieuwe stokerijen zien er het levenslicht. Ierse whiskey is helemaal terug !

De sessie duurt ongeveer 2u30, er worden 6 single malt whisky’s geserveerd (2cl), deelnemers krijgen een infomap. Powerpointpresentatie mogelijk.

’14-’18 : whisky in tijden van oorlog
 douglas haig 2 “We zochten nog een leuke activiteit om onze themaweek over de eerste wereldoorlog mee af te sluiten”

Oorlog en alcohol zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Soldaten hebben een bijzondere band met alcohol. Alcohol neemt angst weg, maakt moediger, helpt vergeten of leidt gedachten af. Al in de 80-jarige oorlog kregen Engelse soldaten voor ze het slagveld op werden gestuurd ‘Dutch Courage’. Aan de andere kant werd de alcoholproductie tijdens de Groote Oorlog sterk aan banden gelegd. Bier brouwen of jenever stoken was in Groot-Brittannië strafbaar zonder speciale licentie. In Amerika leidde de de angst voor de uitspattingen ‘onder invloed’ tot de drooglegging in 1917.

De sessie duurt ongeveer 2u30, er worden 6 single malt whisky’s geserveerd (2cl), deelnemers krijgen een infomap. Powerpointpresentatie mogelijk.

Workshop whiskycocktails maken
 mamie taylor “Verrassend hoe een rokerige whisky deze cocktail subtiel naar een hoger niveau tilt”

Whisk(e)y en cocktails, een gewaagde combinatie? Niet voor The Tulip Glass. Samen leren we hoe je een ideale Manhattan op tafel kunt toveren, hoe je kunt spelen met de smaak van whisky in je cocktail en welke ingrediënten je hiervoor nodig hebt. Daarnaast maken we onze eigen gembersiroop en limonades. Natuurlijk laten we op het eind onze creaties aan elkaar proeven.

De sessie duurt ongeveer 2u30, er worden een vijftal cocktails gemaakt, deelnemers krijgen een infomap.

Whisky de wereld rond
 9568 “Dat er ook in India whisky wordt gemaakt was een echte verrassing.”

Wie whisky zegt, denkt meteen aan Schotland en Ierland. Maar ook daarbuiten zijn (steeds meer) plekken waar men whisky distilleert. Vaak zijn dit landen met een speciale band met Groot-Brittannië in het algemeen, of met Ierland of Schotland in het bijzonder. In deze tasting gaan we op zoek naar whisky-parels buiten de klassieke gebieden. We trekken de wereld rond, en houden zes keer halt op plaatsen met een heel eigen geschiedenis en proeven er de whisk(e)y. We maken kennis met gangbare begrippen zoals pot still, single malt en blend, en zoeken naar productieverschillen tussen de verschillende landen.

De sessie duurt ongeveer 2u30, er worden 6 single malt whisky’s geserveerd (2cl), deelnemers krijgen een infomap. Powerpointpresentatie mogelijk.

Turf, turfer, turfst
 

Turfsteker_Peat-cutter

Turfsteker (bron : wikipedia)

“Ik hou van whisky’s met een rokerig karakter. Maar waar komt dat vandaan?”

Schotland is een streek oververzadigd met veenrijke turfgronden. Sommigen onder u kennen turf uit de tuinbouw. Anderen kennen het als brandstof. Er wordt beweerd dat het water die door de turfgronden loopt whisky zijn bijzondere smaak geeft. En wat smaak ik dan precies? Is het giftig? Waarom heeft niet alle whisky die smaak? Dit en nog veel meer ontdekt u in deze boeiende sessie.

De sessie duurt ongeveer 2u30, er worden 6 rokerige whisky’s geserveerd (2cl), deelnemers krijgen een infomap. Powerpointpresentatie mogelijk.

Van eigen bodem : jenever, korenwijn, gin en whisky
 

Der_naturen_bloeme_volkeren_Detmold_LB_70_f_12r

In 1270 beschreef Jacob Van Maerlandt in zijn ‘Die naturen bloeme’ de geneeskracht van jeneverbes op brandewijn – een distillaat.

“Ik herinner me die jeneverfles van opa. er hing een sfeer van mystiek rond. Ik heb altijd willen weten waar die magie vandaan kwam.”

Waarom ver zoeken als er dicht bij huis ook schatten te rapen vallen? De geschiedenis van alcohol stoken, van korenwijn en jenever in onze lage landen is minstens even boeiend als van whisky. De geschiedenis, gebruiken, tradities en productie van verschillende jeneverstijlen worden hier onder de loep gebracht. We sluiten af met een uitstapje naar gin en whisky, en leggen een verrassende band bloot tussen deze distillaten en onze eigen jenever.

De sessie duurt ongeveer 2u30, er worden 6 single malt whisky’s geserveerd (2cl), deelnemers krijgen een infomap. Powerpointpresentatie mogelijk.

Bekijk hier onze foto’s
Jan Danneel, drijvende kracht achter The Tulip Glass, verdiept zich al sinds 2009 in whisky. Door middel van proefpanels, contacten met de industrie, reizen en vakliteratuur bouwde hij een solide kennis op. Hij heeft een grondige technische kennis over het productieproces van whisky en bezocht een veertigtal distilleerderijen in Schotland en daarbuiten. Hij volgde een wetenschappelijk seminar onder leiding van prof. Dr. Paul Hughes, voormalig directeur van het International Centre for Brewing and Distilling van de Heriott-Watt University in Glasgow en is meester-proever in de Orde van de Oost-Vlaamse Meester-Distilleerders. Jan Danneel bouwde reputatie op met het schrijven van whiskygerelateerde artikelen en het organiseren van eigen tastings. Inmiddels begeleidde hij al meer dan 100 tastings en workshops. Niet alleen whisky, maar ook Gin-Tonic, rum, porto en sherry behoren inmiddels tot zijn interessegebied. Hij werkt ook als whisky consulent en helpt je om een degelijke whiskykaart voor uw zaak op te stellen. Omdat hij noch merkgebonden noch leverancier is, krijgt u eerlijke informatie en oprecht advies. Bovendien staat hij open voor vernieuwing, en helpt hij zoeken naar raakvlakken met de smaakcultuur, specifieke thema’s of de doelstellingen van uw bedrijf of vereniging, zoals whisky en literatuur, whisky in de kunst, whisky en muziek of de wetenschap achter whisky.

Advertenties

Een reactie op Workshops

  1. Pingback: Dit was … juni 2015 | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s